SD vill bygga nytt i gammal stil på Katarinavägen

I ett förslag för framtiden på Katarinavägen väljer Sverigedemokraterna att blicka bakåt. Större respekt för historien och omgivningen – mindre spelrum för arkitekterna, är partiets ledord när Stockholm växer.

  • Publicerad 04:07, 12 jun 2020

Den som anländer till Stockholm med båt möts av Katarinavägens väldiga bergvägg. Trist, tycker Sverigedemokraterna som nu vill bygga hus längs berget och skapa en ny stadsfront, likt en skrotad plan från förra sekelskiftet.

Förslaget är bebyggelse i klassisk arkitektur med bostäder, serveringar och butiker.

– Katarinavägen används mest som logistikstråk samtidigt som det är en av Stockholms bästa adresser. Det vill vi utveckla, säger Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm.

De nya byggnaderna vid bergväggen i förslaget liknar hus som revs när Katarinavägen byggdes.

Att gå tillbaka i historien när man bygger nytt är rätt väg att gå, anser partiet. Husen i är inspirerade av byggnader som revs när Katarinavägen byggdes, och historiska bilder och kartor har använts för att återskapa en stadsbild från början av 1900-talet.

Gammal teater återuppstår

Den gamla Wallmanska teatern som låg nedanför Södra teatern men revs på 60-talet, återuppstår i förslaget.

– Nu när Kägelbanan försvinner finns plats för en teaterverksamhet, här finns idag konstnärsateljéer, ingen grannpåverkan direkt, säger Peter Wallmark.

Även området intill – Renstiernas gata, Fjällgatan och vidare längs Mäster Mikaels gata, får nya kvarter med gångbroar, parker och nyproducerade hus i gammal stil.

SD:s skiss på Katarinavägen

Gångbroar, här på Renstiernas gata, föreslås för att knyta ihop kvarteren och skapa promenadstråk.

– Det är inte så att vi bara vill bygga hus från förra sekelskiftet. Vi har inget emot modernistiskt byggande, men det ska vara i samklang med området. På Fjällgatan till exempel är nästan alla hus från 17- och 1800-talet. Då känns det störande med modernistisk byggnation.

Också i partiets byggförslag för nybygge vid St Eriks ögonsjukhus på Kungsholmen är husen i klassisk stil.

SD vill bygga nytt i gammal stil i St Eriksområdet

Nya hus i gammal stil – finns risken att det känns som en kuliss?

– Nej, gör man det rätt så tror jag inte det. Vi vill inte bygga pastischer. Vi tycker det är rätt att ta hänsyn till det område som finns när vi bygger i en så kulturkänslig miljö.

Är klassisk arkitektur det stockholmarna vill ha?

– Vi uppfattar det så. Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker om klassiskt stadsplanering och att äldre arkitektur är väldigt vacker.

Sverigedemokraterna anser att arkitekter ofta får för stort spelrum i nybyggnation. Istället efterlyses en sammanhållen stadsplanering som, oavsett styre i stadshuset, ska ligga till grund när staden växer. Där tror Peter Wallmark att man har stockholmarna med sig.

Vid udden vid Danvikstull, har arkitekterna haft egen lekstuga

– I Hagastaden och Norra Djurgårdsstaden skulle man ha blandad bebyggelse, men många tycker att det blivit ett misch-masch av stilar. I Hammarby sjöstad, den senaste delen vid udden vid Danvikstull, har arkitekterna haft egen lekstuga utan att ta hänsyn till det befintliga. En svart kub, helt malplacerad, har byggts. Jag tror folk efterfrågar någon sorts harmoni.