SD vill bygga nytt i gammal stil i S:t Eriksområdet

Mindre spelrum för arkitekter, mer respekt för området och dess historia – det är Sverigedemokraternas ledord när Stockholm växer. Partiet sågar stadens planer vid St Eriks ögonsjukhus, och lanserar nu ett eget förslag.

  • Publicerad 04:01, 12 jun 2020

St Eriks ögonsjukhus ska rivas och flytta till Hagastaden. På platsen planeras istället två nya bostadskvarter med totalt 325 lägenheter.

Planerna har fått kritik, bland annat från Sverigedemokraterna.

Småstadsstruktur

I ett eget förslag för Sankt Eriksområdet vill de istället bygga åtta mindre kvarter. Inspirationen kommer från den på 1900-talets början mycket aktiva arkitekten P O Hallman, pappa till populära områden som Diplomatstaden och Lärkstaden på Östermalm och Rödabergen i Vasastan.

Klassisk arkitektur med småstadsstruktur är visionen. I förslaget får husen en liknande stil som intilliggande hästskoformade husen runt Grubbensparken.

”Fyrkantiga lådor”

– Med vårt förslag får man in 30 procent mer bostäder. Vinsten blir att man både markeffektiviserar och gör det trivsamt, säger Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm.

Det liggande förslaget från Tengbom Arkitekter har partiet avfärdat som fyrkantiga lådor som inte passar in i området.

–Vi har inget emot modernt byggande, men det ska vara i samklang med området, säger Peter Wallmark.

De planerade husen har ritats av Tengbom Arkitekter. Här sett från Fleminggatan.

Såhär vill Sverigedemokraterna att de åtta kvarteren byggs.

Sverigedemokraterna har också förslag på hus i klassisk stil vid Katarinavägen på Södermalm, där man sneglat på hur det såg ut där för hundra år sedan.

SD vill bygga nytt i gammal stil på Katarinavägen

Är klassisk arkitektur det stockholmarna vill ha?

– Vi uppfattar det så. Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker. I St Eriksområdet finns bland stans absolut dyraste adresser. Det tyder på att man lyckats med arkitekturen.

Nya hus i gammal stil – finns risken att det känns som en kuliss?

– Nej, gör man det rätt så tror jag inte det. Vi vill inte bygga pastischer. Vi tycker det är rätt att ta hänsyn till området runt omkring.

Sverigedemokraterna efterlyser en sammanhållen stadsplanering som, oavsett styre i stadshuset, ska ligga till grund när staden växer. Där tror Peter Wallmark att man har stockholmarna med sig.

”Arkitekterna haft lekstuga”

I flera fall har arkitekter fått för stort spelrum vid nybyggnation i staden, menar han.

– Hagastaden och Norra Djurgårdsstaden skulle få en blandad bebyggelse men många tycker att det blivit ett misch masch av stilar. I Hammarby sjöstad, den senaste delen vid udden vid Danvikstull, har arkitekterna haft egen lekstuga utan att ta hänsyn till det befintliga. En svart kub, helt malplacerad, har byggts. Jag tror folk efterfrågar någon sorts harmoni.