SD vill bygga kopia av klassiskt kallbadhus

Flera bassänger, restauranger och gym. Sverigedemokraterna vill se till att ett nytt kallbadhus byggs vid Riddarholmskajen – som en uppdaterad version av det gamla Strömbadet.

  • Publicerad 11:30, 23 jan 2020

I slutet av förra året lanserades ett initiativ från två stockholmare för att få till ett kallbadhus i Stockholm. Och liknande idéer finns det från fler håll.

De vill bygga ett kallbadhus i Stockholm

Sverigedemokraterna har sedan tidigare lagt en motion om att staden ska jobba för ett kallbadhus vid Riddarholmskajen. Nu skickas förslaget runt bland stadens olika remissinstanser att tycka till om. Samtidigt har partiet tagit fram skisser som visar hur de tänker sig badet ska bli en "hälsofrämjande plats för stockholmarna".

Flera olika bassänger, restauranger och andra verksamheter som gym är planen.

– Det finns ett behov av ett det. Stockholms badhus är i undermåligt skick och det här skulle kunna vara ett komplement. Sedan tycker vi att Stockholm behöver fler turistmagneter, den här ytan är dessutom dåligt utnyttjad, säger partiets gruppledare Peter Wallmark.

Stockholms bortglömda pärla mitt i stan

KOPIA. Gamla Strömbadet har både gett namn och utseende åt Sverigedemokraternas förslag på ett nytt kallbadhus. Foto: Sverigedemokraterna/Stockholmskällan, fotograf okänd, 1884-1936

Mellan 1884 och 1936 låg kallbadhuset Strömbadet i Norrström, inte långt från den föreslagna platsen. Det är det badet som står som modell för utseendet och har gett namn åt partiets förslag "Nya Strömbadet" med sina tinnar, torn och tidstypiska arkitektur.

– Det finns en stor efterfrågan på klassisk arkitektur. Nu byggs det ofta tydliga utropstecken på mark som ligger inom den klassiskt byggda stenstaden, som Waterfront och Tors tower. Vi är inte emot modern arkitektur, men man måste bygga i samklang med arkitekturen som redan finns på platsen, framför allt på höjden, säger Peter Wallmark

Fiolerna för badet ska däremot inte staden stå för. Staden ska ta fram planen. SD:s idé är att privata aktörer ska bygga och driva badet om det blir av. Det skulle även kunna ge inkomster till staden, enligt Wallmark.

– Det finns redan intressenter, de som driver baden i Helsingfors eller Köpenhamn skulle säkert vilja göra liknande här. Det är upp till oss hur vi vill göra det, säger han.