SD vidtar inga åtgärder mot Kent Ekeroth

Sverigedemokraterna vidtar inga åtgärder efter Kent Ekeroths twitter-inlägg om omkomna från Sverige på det störtade Iran-flyget. SD godtar Ekeroths ursäkt och ser det inträffade som ”utagerat”. 

  • Publicerad 16:41, 14 jan 2020

I ett twitterinlägg förra veckan skrev SD-politikern Kent Ekeroth en till synes nedlåtande kommentar om dödsoffren för flygolyckan i Iran den 8 januari. 176 personer omkom varav 17 personer var bosatta i Sverige.

Ekeroth, som är suppleant i SD:s styrelse i Värmdö, skrev som rubrik på inlägget ”smålänningar” och därefter känsloladdade emojs:

”Ett ukrainskt Boeing 737-plan kraschade på onsdag morgon utanför Iran. Två av de runt 170 som omkommit i olyckan är från Jönköping.” .. ”Både männen har kommit till Sverige som ensamkommande flyktingar”.

Fördömde inlägget

Politiker i flera politiska partier gick  ut och fördömde uttalandet. I Värmdö sade kommunalrådet i opposition, Carl Kangas (S), till Mitt i att Kent Ekeroths twitterinlägg var ”förkastligt” och att om SD har fortsatt förtroende för Ekeroth efter inlägget kunde inte han tolka det på annat sätt än att SD sanktionerar det.

Även SD lokalt i Värmdö fördömde inlägget.

Backade från inlägget

När Mitt i kontaktade Kent Ekeroth backade Ekeroth från det han skrivit:

”Mitt inlägg var inget mer än en raljant pik till svensk media. Självklart är flygkraschen en stor tragedi och i ljuset av det var det inte rätt tillfälle av mig att lyfta frågan om medias propagandistiska språkbruk.”

SD lokalt i Värmdö sa till Mitt i att SD-distriktet i Stockholms län skulle hantera eventuella åtgärder mot Ekeroth.

I ett mejl till Mitt under tisdagen i skriver Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson att SD ser det inträffade som avslutad:

”Han har bett om ursäkt och medgett olämpligheten i sitt inlägg. Vi betraktar således detta som utagerat från vårt håll”, skriver Henrik Gustafsson.