SD sumpade vågmästarroll: ”Ett nybörjarfel”

SD hade chansen att bli vågmästare – men lade ner sina röster. Då fick Alliansen igenom sin vilja att öka antalet ledamöter i kommunstyrelsen. Där har nu Alliansen egen majoritet, medan SD blir maktlösa.

  • Publicerad 19:07, 19 okt 2018

– Det var en miss från vår sida. Vi är ju inga skolade politiker till skillnad från de övriga, utan sprungna ur ansvarstagande medborgare. Därför var det inte vårt huvudsakliga fokus just då, men vi lär oss, säger ordförande Katarina Olofsson (SD).

Hennes parti hade blivit vågmästare i kommunstyrelsen om antalet ledamöter hade stannat vid 15 som tidigare. Men när Alliansen fick igenom förslaget om att öka antalet ledamöter till 16, lade SD ner sina röster. Och förlorade då med sina två ledamöter möjligheten att påverka i kommunstyrelsen.

Den nya oppositionen var emot

S, V och MP var emot förslaget. Enligt deras uppgifter hade de inte fått veta att en förändring skulle föreslås – och vad det skulle innebära för balansen i styrelsen. SD förstod inte heller konsekvenserna, menar man.

Med 17 procent av Upplands-Brobornas röster är SD kommunens tredje största parti.

Hur tror du de som röstade på er känner?

– De är säkert besvikna. Det gick så fort och var ett nybörjarfel från vår sida. Men vi sitter i kommunfullmäktige och där kan vi bestämma vad som ska gå igenom och inte igenom. Kommunstyrelsen bereder bara ärenden och våra mandat där spelar ingen större roll, säger Katarina Olofsson.

Hon säger att SD står bakom en stor del av den politik som Alliansen – och framför allt Moderaterna – för.

Vi har exempelvis fått mycket kritik för att vi är emot tiggeri, men ett sådant förslag har redan Moderaterna i Upplands-Bro lagt. 

Säger att Alliansen varit i kontakt med SD

Katarina Olofsson (SD) menar att man fört samtal med Alliansen efter valet – men eventuella förhandlingar vill hon inte gå in på.

Håboborna ville hjälpa de hemlösa

När kyrkorna samlade in kläder till de behövande svarade Håboborna upp. Så mycket kom in att man nu kan behöva ordna flera utdelningstillfällen framöver.onsdag 27/1 11:52

Tjuven kom tillbaka och slog till mot apoteket igen

Apoteket Hjärtat har blivit bestulet. Två gånger. Av samme man. Omkring 40 produkter stals vid senaste besöket. I Blåljusrapporten dessutom ett grovt inbrott och en cyklestöld.onsdag 27/1 10:54