Aulan i Tyresö gymnasium där kommunfullmäktige hålls. Skärmdump: Christian Johansson

SD största parti – på Facebook

Sociala medier kommer att ha stor betydelse i framtida val, enligt experter. I kommunernas fullmäktigesalar är SD ofta små, men på Facebook är de stora och i Tyresö samlar de långt mer engagemang än de traditionella partierna.

  • Publicerad 17:28, 31 mar 2017

Med ett och ett halvt år kvar till nästa val har Mitt i tittat närmare på hur Tyresös politiska partier når ut på Facebook. Och antalet följare följer inte samma mönster som mandatfördelningen i kommunfullmäktige.

Bland partierna sticker Centerpartiet ut som de minst aktiva på Facebook. Deras sida Tyresöcentern har för närvarande bara tre gillningar trots de elva inlägg man gjort.

Hamid Ershad Sarabi

Enligt Centerpartiet i Tyresös politiske sekreterare Hamid Ershad Sarabi har väljarnas ålder påverkat hur man tänkt kring den digitala biten.

– Vi har lite äldre medlemmar just i Tyresö, och därför har det väl inte funnits så stora ambitioner vad gäller sociala medier innan. Nu har vi startat Twitterkonto, Instagram, och Facebooksida, tanken är att det ska bli en nystart för sociala medier i april när vi drar igång inför valrörelsen, säger Hamid Ershad Sarabi.

Han menar att Facebook ska värderas högt eftersom det når ett större åldersspann jämfört med andra plattformar, och tror att partiet kommer att växa där i framtiden.

– Eftersom vi är ett parti som växer måste vi ju satsa på sociala medier om vi vill få in nya medlemmar. Jag tror att Facebook kan vara ett roligare sätt att prata med sina väljare, till exempel genom livesändningar, säger han.


LÄS MER Mediestrateg: ”Facebook är viktigast”

I andra änden av spektrat står Sverigedemokraterna med 2364 gillningar på deras Tyresösida – nästan lika många som antalet röster partiet fick i kommunen under valet 2014.

– Vårt parti är ganska starkt på Facebook runt om i Stockholms län. Vi har egentligen inte gjort någon konkret analys av vad som ger oss väldigt mycket gillningar eller så, men jag tror att det beror på att vi svarar på meddelanden och interagerar mycket med läsarna, säger Leonid Yurkovskiy, Sverigedemokraterna i Tyresös politiske sekreterare.

Det är han som ansvarar för partiets lokala Facebooksida, och hans idé är att de stora politiska frågorna inte alltid måste stå i centrum på sociala medier.

– Det material vi lägger upp brukar vi försöka göra personligt just för våra väljare i Tyresö, få ut det som folk verkligen bryr sig om – inte nödvändigtvis sånt som är direkt kopplat till politiken men det som berör, säger Leonid Yurkovskiy.

Ett par länkar i veckan är vanligt

De flesta partierna lägger upp en eller ett par länkar i veckan, Kristdemokraterna och Centerpartiet mer sällan medan Socialdemokraterna och Liberalerna är allra mest aktiva och ofta delar bilder eller videoklipp med sina följare.

Gemensamt för de partier som fått många följare på Facebook är sidor med mycket bildmaterial och lokalt innehåll – de minsta delar nästan bara vidare inlägg från sina partiers rikssidor.

Anita Mattsson

För Tyresös oppositionsråd Anita Mattsson (S) är en väldigt viktig aspekt är att vara källkritisk på partiets sociala medier.

– Vår strategi har varit att lägga ut information som är relevant för de som är intresserade av Tyresöpolitik. Sen tycker jag att vi ska vara särskilt noga med att hålla oss till sann information just nu, med tanke på hur det ser ut i dag, säger hon.

Fakta

SD har fler likes än röster

Parti    Likes   Mandat    Röster

SD      2364     4                 2710
M         973     18                9745
S          784      14                6777
V          440       2               1220
MP       429       5               2376
L           240      4                1827
KD          49      2                1296
C               3       2                1289

Källa: Facebook
Visa merVisa mindre