Mikael Valtersson (tv) får arbeta vidare för Mikael Stigenberg (th) och SD i Sollentuna. Foto: Privat/Mitt i

SD Sollentuna behåller Valtersson

Sverigedemokraterna i Sollentuna går emot partiet centralt och kommer att ha kvar Mikael Valtersson som politisk sekreterare. Det beslutade den lokala partigruppen på ett möte i helgen.

  • Publicerad 11:20, 25 feb 2019

– Vi ser ingen anledning att inte ha kvar honom. Han har inget politiskt inflytande i vårt parti, han skriver bara det vi säger åt honom att skriva, säger Mikael Stigenberg, SD:s ordförande i Sollentuna.

Det var i förra veckan som Lokaltidningen Mitt i avslöjade att Mikael Valtersson, som tvingades lämna SD 2015 bland annat på grund av kopplingar till tongivande högerextremister, de senaste åren arbetat under radarn som politisk sekreterare åt SD i Sollentuna och i Haninge.

Skarp kritik från SD centralt

När uppgifterna blivit kända riktade SD centralt skarp kritik mot de båda lokalavdelningarna.

– Vi tagit kontakt med kommunföreningarna i Haninge och Sollentuna och påtalat det olämpliga i hans nuvarande uppdrag, sa Christian Krappedal, pressekreterare hos SD, då.

”Vi har kommit fram till ett eget beslut”

SD i Haninge beslutade snabbt att man ska göra sig av med Mikael Valtersson. Men partigruppen i Sollentuna väljer alltså en annan väg.

– Ja, vi har lyssnat på dem i Haninge och vi har pratat med pressavdelningen centralt, men vi har kommit fram till ett eget beslut, säger Mikael Stigenberg.

Varför gör ni en annan bedömning?

– Vi är nöjda med Mikael Valtersson, det är gamla grejer som har tagits upp, säger Mikael Stigenberg.

Kopplingar till tongivande högerextremister

Mikael Valtersson har haft kopplingar till tongivande högerextremister genom sin roll som presstalesperson och styrelseledamot i gruvbolaget Wiking Mineral, där flera av huvud- och aktieägarna haft kopplingar till högerextrema miljöer.

Han har även använt Hitlers smeknamn vid sina inloggningar och mejlat nazistiska tolkningar av reklam för Absolut Vodka.

”Inte någon propaganda”

Men Mikael Stigenberg tycker att uppgifterna är inte bara gamla utan dessutom inte särskilt allvarliga.

– Att han har suttit med i ett bolag är inget konstigt. Och varför skrivs det inte om att moderaten Sven Otto Littorin också har varit med där?

Det har det skrivits om.

– Och de där skämtbilderna. Det var 50 bilder som han skickade till sig själv, alltså inte någon propaganda.

Han mejlade från ett eget konto till ett annat?

– Ja.

”Jag har lämnat partiet frivilligt”

Uppgifterna som framkom räckte hur som helst för att Mikael Valtersson skulle tvingas lämna SD.

Själv säger han dock att han inte visste om att han var utestängd från partiet.

– Jag har lämnat partiet frivilligt, jag har aldrig någonsin blivit utesluten som det stod i artikeln. Ingen har vetat att jag har varit utestängd förrän i onsdags och när jag kontaktade partiet fick man leta lite grann för att hitta det. Så jag kommer att lyfta den frågan.

Du menar alltså att du aldrig blivit utestängd från SD?

– Det är inget som har kommunicerats ut till någon, utan det fick jag reda på i onsdags.

”Ett missförstånd som behöver redas ut”

Mikael Valtersson tycker inte att det finns några grunder för utestängningen och kallar den ”olycklig”.

– Jag känner mig inte som att jag befinner mig i någon konflikt med partiet. Jag ser det som ett missförstånd som behöver redas ut.

Yttrade sig i sitt eget personärende 2015

När Mitt i frågar SD centralt om Valterssons påstående att han fick kännedom om utestängningen först i onsdags skriver de att Valterssons själv yttrade sig i det personärende 2015 som senare ledde till hans utestängning.

– I enlighet med vår arbetsordning informerar vi alltid de som blir föremål för personärenden brevledes. Detta finns givetvis protokollfört och innehåller bland annat ett yttrande från Valtersson själv. Utestängningen verkställdes efter att Valtersson lämnade partiet, svarar Christian Krappedal, pressekreterare för Sverigedemokraterna, i ett mejl till Mitt i.

SD centralt: ”Vi reagerade kraftigt”

Om att Mikael Valtersson lämnade partiet frivilligt 2015 svarar Krappedal:

– Vi reagerade kraftigt med anledning av de uppgifter som kom oss tillkänna då. I samförstånd med partiet lämnade Valtersson sitt medlemskap. Om han inte gjort det hade det funnits anledning för partiet att driva målet vidare.