Steven Jörsäter (SD) tycker inte att Täby kommun inte bör upplåta lokaler och använda skattepengar evenemang som kritiserar normer. Foto: Mostphotos

SD-politiker i Täby ville stoppa samtal om hbtq-frågor

En sverigedemokratisk kommunpolitiker i Täby ville stoppa ett författarsamtal om hbtq-frågor. Ledamoten, Steven Jörsäter (SD), tycker inte att Täby kommun ska medverka till ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna.

  • Publicerad 10:29, 31 okt 2019

I veckan deltog författaren Moa-Lina Olbers Croall i ett samtal på Täby bibliotek om hbtq-frågor. Det fick Steven Jörsäter, som är sverigedemokrat och ledamot i Täbys kultur- och fritidsnämnd att inte bara se rött – han försökte också stoppa författarsamtalet.

Steven Jörsäter skickade ett mejl till bland andra kommunledningen och bibliotekschefen, något som SVT har tagit del av.

I mejlet uppmanar han att biblioteksledningen ska ställa in författarsamtalet med Moa-Lina Olbers Croall och inte medverka till att ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna.

”Att kritisera normerna eller att ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt. Sådant ska inte Täby kommun medverka till.”, skriver han.

Vi delar absolut inte SD:s syn på att man ska strypa det fria ordet

Birgitta Kaasik (M)

Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Birgitta Kaasik (M), menar att det rent av är farligt för politiker att peta i bibliotekens programverksamhet.

– Jag kommer alltid stå upp för det fria ordet. Vi delar absolut inte SD:s syn på att man ska strypa det fria ordet, för det är ju precis det han vill göra, säger Birgitta Kaasik till SVT Kulturnyheterna.

Även Kristdemokraterna som sitter i Täbymajoriteten fördömer Steven Jörsäter agerande. Kommunalrådet Tobias Karlström, som är gruppledare för KD anser att sverigedemokratens idé om att politiken ska regissera vilka samtal som ska ges utrymme i det offentliga är helt oacceptabelt.

Det är viktigt att värna inte bara yttrandefriheten utan även alla människors unika okränkbara värde. Detta gäller alltid, oavsett om man håller med eller inte.

Sveriges Författarförbund riktar kritik till SD Täby

Även Sveriges Författarförbund fördömer Steven Jörsäter försök att stoppa samtalet. De riktar också kritik till SD Täby skriver på sin hemsida:

Så kallad ”deplattformering” är inget nytt fenomen. I flera års tid har aktivister världen över utövat påtryckningar gentemot arrangörer i hopp om att hindra meningsmotståndare att framföra sina åsikter.

Författarens, Moa-Lina Olbers Croalls första reaktion var att ställa in, hon blev rädd. Men beslöt sig ändå för att genomföra samtalet. Något hon inte ångrar i dag.

– Det gick väldigt bra, det var fullsatt och det var en fin och varm stämning. Så jag är väldigt glad att jag gjorde det. Bibliotekens verksamhet är väldigt viktig, säger hon till SVT.