Upprörd. Lars Magnusson (SD) tycker att det sker för lite för att minska köerna på Enebybergsvägen i Danderyd. Här i debatt i kommunfullmäktige i Täby. Foto: Täby kommun

SD-politiker i Täby vill spärra av E18 för Danderydsborna

På senaste kommunfullmäktige i Täby kallade Lars Magnusson (SD) Danderyds styrande politiker för trafiktalibaner då han menar att de spärrat av Enebybergsvägen för Täbybor. "Sandlådedebatt" svarar Bengt Sylvan (L) i Danderyd.

  • Publicerad 11:30, 18 okt 2021

Det är så dumt och korkat så det behövs ingen kommentar.

Det var när trafiken diskuterades i senaste kommunfullmäktige i Täby som Lars Magnusson (SD) tog till orda och kallade Danderyds styrande politiker för ”trafiktalibaner”.

Hans utspel grundar sig i den långtgående frågan om köerna på Enebybergsvägen. Magnusson tycker att Danderyd har stängt vägen för Täbyborna.

– Jag vill att de öppnar upp Enebybergsvägen igen, så att vi Täbybor kan ta oss till E18 och in till stan, utan att sitta fast i trafiken, säger han när Mitt i pratar med honom.

Han vill bland annat att politikerna tar bort fartguppen och höjer hastigheten.

– Och gör något åt att bussarna stannar mitt i vägen. Bussfickorna är rent förödande och ren djävulskap. Danderyd vill ha kapaciteten på vägen för sig själva, säger han.

Vad menar du med trafiktalibaner?

– Det är sådana som tar sig rätten att stoppa trafiken utan ha rätt till det, säger han.

Spärra av E18 för Danderydsborna

Hans förslag är att stänga av E18 för alla Danderydsbor på fredagskvällar.

”Låt Danderydsborna få vänta i 20 minuter varje fredag när de ska till landet. Får jag inte åka till stan så ska de inte komma till sina lantställen i Roslagen”, sa han i talarstolen under kommunfullmäktige i Täby kommunhus.

Något han står fast vid.

– Jag det gör jag, hellre lite hot än att ingenting händer. Det måste bli debatt om vägen.

Vad skulle då hända med Täbyborna om de vill åka E18 en fredagskväll?

– Dem skulle vi släppa förbi, säger han.

Ordförande i tekniknämnden i Danderyd, Bengt Sylvan (L), tar utspelet med ro. Enligt honom har Danderyds kommun och Täby kommun ett bra samarbete om trafiksituationen på Enebybergsvägen.

– Det är alltid lätt att skylla på andra. Att vi skulle vara några trafiktalibaner är konstigt. Men om SD vill hålla sig med sådana uttryck så får de göra det.

Han håller inte med om att de har spärrat av för Täbyborna på Enebybergsvägen. Enligt Sylvan har bussfickorna på leden bara ökat trafiken med någon extra minut.

– Den person som sitter mer än en kvart på Enebybergsvägen har jag sagt kan skicka ett sms till mig. Än så länge har jag bara fått ett sms, och det var när en buss hade fått stopp mitt på vägen.

Lars Magnusson vill spärra av E18 för Danderydsborna på fredagskvällarna. Kommentar till det?

– Det är så dumt och korkat så det behövs ingen kommentar. Det är sandlådedebatt, säger Bengt Sylvan (L).