Hans-Johnny Hedström (SD) avgår från sina förtroendeuppdrag i Haninge kommun. Foto: Mostphotos

SD-politiker i Haninge avgår efter rasistiska inlägg

57-årige Hans-Johnny Hedström, lokalpolitiker för SD i Haninge och nämndeman, avgår från sina förtroendeuppdrag med omedelbar verkan. Detta sedan han spridit rasistiska och andra olämpliga inlägg på Facebook, rapporterar Expressen.

  • Publicerad 11:47, 19 aug 2020

Hans-Johnny Hedström, som fram tills nu varit kommunfullmäktigeledamot och nämndeman, har på Facebook spridit en bild på statsminister Stefan Löfvén med ett kryss från ett kikarsikte i ansiktet och skickat vidare en text som driver med personer från olika invandrargrupper som bits ihjäl av en kamphund.

Expressen citerar en text som Hedström skickat vidare:

”Jag får hela tiden sms om min kamphund som förra helgen bet ihjäl fyra somalier, tre pakistanare och fyra 4 turkar. För sista gången: ´DEN ÄR INTE TILL SALU´.”, lyder texten.

Hedström skickar även flera bilder där svarta människor kallas för negrer, enligt tidningen, och hånar den svarte amerikanen George Floyd vars död drog igång Black Lives Matter-protesterna. På en del bilder påstås araber och muslimer ägna sig åt sex med djur.

”Tyckte bilden var rolig”

Till Expressen säger Hans-Johnny Hedström om bilden på Stefan Löfven med ett kikarsikte i ansiktet:

– Jag tyckte den var en rolig bild bara.

– Det var dumt gjort, säger han sedan.

SD:s gruppledare i Haninge, Dennis Askling, har meddelat Expressen att Hedström lämnar samtliga sina politiska uppdrag på eget initiativ. Askling hävdar att det är högst olämpligt att dela de saker Hedström delat.

Har kritiserat modulbostadsprojekt

Hans-Johnny Hedström har i högljudda ordalag kritiserat Haninges kommunledning för det modulbostadsprojekt på ett tidigare ängsområde i Jordbro, intill Hedströms egen bostad, som fryst inne och där Haninge kommun betalat 3,7 miljoner i förskottshyra utan att något hänt på den skövlade tomten.

Under det senaste året har två andra SD-politiker på Södertörn, Micael Lejon och Stefan Andersen i Botkyrka, avslöjats med att ha delat rasistiska eller homofobiska bilder eller inlägg på sociala medier. Stefan Andersen har avgått.