Sverigedemokraterna i Österåker spred dokumentärfilm av högerextremist på Facebook. Foto: Mostphotos

SD Österåker spred film från högerextremist

Sverigedemokraterna i Österåker delade under den gångna helgen ett filmklipp från en känd högerextremists YouTube-kanal. Inlägget har nu plockats bort. – Hade jag fått bestämma hade den legat kvar, säger Karin Granström, ansvarig för Sverigedemokraterna Österåkers Facebooksida.

  • Publicerad 16:47, 12 apr 2018

Under söndagen delade Sverigedemokraterna i Österåker en YouTube-video via sin Facebooksida.

Klippet presenteras som en dokumentär om hur svarta i Sydafrika har tagit makten över den vita befolkningen och skapat ett omvänt apartheid och delades tillsammans med en varning om vad som kan vänta Sverige.

”Detta är en försmak av hur det kan bli i vårt eget land, hur svenskarna kan få det på samma sätt som boerna i Sydafrika, vi som också byggt upp vårt land”, kunde man läsa på deras Facebooksida.

Vit makt-aktivist

Klippet kommer från en kanal som enligt Jonathan Leman, researcher på tidningen Expo, drivs av en vit makt-aktivist som figurerar i en rad olika högerextrema sammanhang.

Bland annat ska han ha varit aktiv inom Svenska Motståndsrörelsen, samt skrivit för de högerextrema nättidningarna Realisten och Motgift.

– Den här propagandan är ett långvarigt engagemang från hans sida, med ett hyllande av apartheid, ett allierande med vit makt-grupper i Sydafrika och ett förespråkande av rasåtskillnad. Det är detta SD i Österåker promotar när de delar den här filmen, säger han.

Skärmdump på texten som publicerades tillsammans med YouTube-klippet.

”Har ingen koll”

Peter Wihlner, ordförande för Sverigedemokraterna Österåker, hänvisar Mitt i vidare till Karin Granström som är sociala medier-ansvarig.

– Jag har ingen koll på vad som skrivs där, men hon brukar inte skriva något obetänksamt vad jag vet i alla fall, säger han.

Strax därefter har inlägget plockats bort, vilket Karin Granström beklagar.

– Hade jag fått bestämma hade den legat kvar, säger hon.

Vad menade du med att ”detta är en försmak av hur det kan bli i vårt eget land”?

– Jag skrev att det KAN komma att hända i Sverige, för du vet hur utvecklingen ser ut. Jag tycker att ni i etablerad media är fega som inte vågar skriva sanningen. De som vågar göra det beskyller ni för att vara rasister, nazister och fascister.

Visste du att klippet du delade kommer från en person med tydliga anknytningar till högerextremism?

– Jag fick länken av en Facebookvän. Det ska inte ha någon betydelse vem som är upphovsmakare till filmen.

Rimmar inte det illa med partiets avståndstagande från detta?

– Informationen i filmen ska stämma, jag har läst det på flera ställen, men inte i några etablerade medier. Men jag tar på mig detta, det är inget ni behöver skriva ner SD för.

Men du ansvarar ju för Sverigedemokraterna Österåkers Facebooksida?

– Jag tycker ni ska kolla upp sittande regering och vad de håller på med istället. Ni beskyller alla meningsmotståndare för att vara nazister, fascister och rasister, och Löfven står i riskdagen och anklagar Jimmie Åkesson för detta.

”Olämpligt”

Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal skriver i ett mail till Mitt i att inlägget var olämpligt och att det var bra att det togs ner.

”Lokalavdelningen Österåkers Facebook-konto är dock ingenting som partistyrelsen eller riksorganisationen är med och driver. Partistyrelsen har inblick i de lokala avdelningarna i den mening att det såklart finns en informationsväg mellan lokalavdelning, genom partiet och i slutändan hela vägen till PS. I första hand är det dock andra delar av partiet som ligger närmast till.”