Sverigedemokraternas gruppledare Samuel Stephan. Foto: Läsarbild Åsa Sommarström/Sverigedemokraterna Upplands Väsby

SD om vågmästarrollen: ”Vi är öppna för förslag”

Väsbyalliansen kommer att behöva förhålla sig till Sverigedemokraterna. Det säger SD:s gruppledare Samuel Stephan om partiets nya roll som vågmästare. – Vi kommer inte ställa oss bakom något som inte rimmar med vår politik.

  • Publicerad 11:56, 23 okt 2018

Sverigedemokraterna blev kommunvalets stora vinnare. Partiet ökade med nästan sju procentenheter och blev tredje största parti. Därtill har SD för första gången skaffat en vågmästarroll i Väsby.

– För vår del spelar det ingen roll vilken färg det är på styret, det är politiken som kommer ut som är viktig. Det är den vi kommer ta ställning till, säger Sverigedemokraternas gruppledare Samuel Stephan.

”Lättast vore att prata med oss”

För två veckor sedan stod det klart att Väsbyalliansen kommer att styra kommunen i minoritet. Enligt Samuel Stephan kommer den nybildade koalitionen behöva förhålla sig till SD – även om de inte vill sitta i samtal.

– Det absolut lättaste vore att prata med oss så att vi kommer fram till något gemensamt. Men gör man inte det så kommer de ändå behöva förhålla sig till oss, säger han och fortsätter:

– Vi kommer inte ställa oss bakom något som inte rimmar med vår politik.

Vill inleda samtal

När Väsbyalliansen presenterade sin gemensamma politiska plattform sade Oskar Weinmar, Moderaternas gruppledare, till Mitt i att det är när Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gör gemensam sak med SD som de riskerar att förlora omröstningar.

– Det kan hända att vi åker på bakslag vid ett fåtal tillfällen under mandatperioden. Men vis av erfarenhet av hur det är i andra kommuner så är det vid ytterst få tillfällen som V och MP gör gemensam sak med SD, sade Oskar Weinmar då.

– Jag kan inte svara för de andra partierna, vi kommer att köra vår linje oavsett, säger Samuel Stephan.

Han har fortfarande förhoppningar om att övriga partier ska ta bladet från mun och börja samtala.

– Vi kommer fortsätta att vara öppna och pragmatiska och repetera det vi hela tiden sagt: Vi är öppna för förslag, vi kan kompromissa och vi är lösningsorienterade. Från vår sida är det ingen fara att samtala, säger Samuel Stephan.