"Jag håller med om att det är lite missvisande", säger Martin Westmont (SD) om Sverigedemokraternas flygblad utanför Råcksta sjukhem. Foto: Mikael Andersson/Ellinor Prawitz

SD om sina egna flygblad vid boende för nyanlända: "Missvisande"

Igår kväll anordnade staden ett informationsmöte om genomgångsbostäderna för nyanlända i Råcksta sjukhem. Utanför stod Sverigedemokraterna och delade ut flygblad – som de själva nu säger har ett missvisande budskap.

  • Publicerad 11:51, 20 jun 2017

"Låt våra äldre bo kvar". Det är rubriken på flygbladen som Sverigedemokraterna igår stod och delade ut utanför ingången till stadens informationsmöte om Råcksta sjukhem.

Klart: 100 nyanlända familjer flyttar in i Råcksta sjukhem

Sjukhemmet har stått tomt i ett och ett halvt år efter att man upptäckte bland annat asbest och en fuktskada. Nu har det renoverats upp och i sommar ska det ge plats åt cirka 100 nyanlända familjer.

"Istället för att utöka och anpassa äldreboenden och vårdhem väljer styrande politiker att flytta de äldre och sjuka för att istället låta nyanlända flytta in. Detta drabbade de äldre som bodde på Vintertullens äldreboende på Södermalm. Nu har det drabbat de äldre på Råcksta sjukhem", skriver Sverigedemokraterna i sitt flygblad.

LÅNGLÄSNING: Så förvred främlingsfientliga historien om äldre och nyanlända på Vintertullen

Inget äldreboende

Men det var många år sedan Råcksta sjukhem användes som ett äldreboende. Lägenheterna är för små enligt dagens riktlinjer. Senast det var ett äldreboende var under tidigt 2000-tal. Innan det stängde 2015 var det ett hem för personer med missbruksproblematik eller som avtjänat fängelsestraff. I samband med att fuktskadan och asbesten upptäcktes flyttades de till andra boenden i Stockholm.

– Det är ingen som har slängts ut på gatan, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för boende för nyanlända.

"Missvisande"

Martin Westmont sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Han var en av dem som igår delade ut flygbladet utanför sjukhemmet. Han håller med om att informationen på bladet var fel.

– Jag håller med om att det är lite missvisande. Det kanske skulle behövts ett förtydligande, just i det här fallet handlar det om de som varit sjuka. Vi har ett eller ett par blad som vi brukar använda och så ändrar vi om lite. För normalt har det varit äldre- eller serviceboenden som görs om såhär, säger han.

Byggnaden har dömts ut som äldreboende eftersom den inte går att göra om efter de riktlinjer som nu gäller. Men ni har alltså en standardmall?

– Det är ett flygblad för att betona något vi tycker är fel, så det politiska budskapet står vi fast vid. Det är fel att sjukhem och äldreboenden görs om till den här sortens boende, säger Martin Westmont.