SD om resultatet: ”Hellre ingått i majoritetstyre”

Björn Lindgren, gruppledare för Sverigedemokraterna , hoppas att deras roll som vågmästare kommer betyda samtal med Alliansen. Men det är låst läge i Järfällapolitiken när allt går ut på samtal – men ingen vill prata.

  • Publicerad 15:45, 17 okt 2018

Efter måndagens dramatiska kommunfullmäktige blev det klart att Järfälla kommer att styras av Alliansen i minoritet. Sedan dess har både allianspartierna och de rödgröna ständigt fått frågan om hur de ska hantera Sverigedemokraternas roll som vågmästare.

Alliansen menar att de inte alls är beroende av SD, medan de rödgröna menar att Alliansen kommer behöva stöd från SD i varje fråga.

Planen: komma överens med rödgröna i sakfrågor

Sverigedemokraterna själva hade hellre sett en annan lösning. Björn Lindgren (SD) suckar lite på telefon.

– Vi är vågmästare, så är det. Vi hade ju hellre sett att vi satt i ett majoritetsstyre.

Hur kommer ni använda vågmästarrollen?

– Det finns bara ett sätt att använda den på – utifrån den politik vi vill driva och utifrån våra väljare.

Björn Lindgren hoppas alltså, precis som Alliansen, på goda relationer och samarbete i sakfrågor. Det är bara det att Alliansen inte vill samarbeta med SD utan istället  ha samtal med de rödgröna, som i sin tur tydligt sagt att de inte kommer samarbeta. De har gått i gemensam opposition och kommer att rösta emot Alliansens förslag.

Om ingen vill prata med er, hur ska ni då få igenom er politik?

– Som jag sa. Det är en rörig situation och självklart blir det svårt. Men det är ju inte vi som har ställt till med det här. Jag har helt enkelt inget svar på frågan. Om blocken har 27 respektive 26 mandat och vill ha igenom något med majoritet så det blir beslut, då bör de samtala med oss. För om förslaget överensstämmer med våran politk så kan vi rösta igenom det. Vi hoppas på samtal och ett lite mer vuxet och resonabelt förhållningssätt inte bara till oss, utan till situationen i stort, säger Björn Lindgren.