Gary Aelius (SD) och Marcus Jonsson (KD) säger nej till att hissa prideflaggan utanför kommunens byggnader. Foto: Läsarbild Mostphotos/Pressbild

SD och KD röstade mot förslag om att hissa prideflagga i Sumpan

Partierna i Sundbyberg har beslutat att hissa prideflaggan under fullmäktiges budgetdebatt. Men alla var inte eniga. SD och KD röstade mot förslaget. – Det är alldeles för luddigt vad flaggan står för, säger Gary Aelius (SD).

  • Publicerad 15:16, 21 okt 2019

På kommunstyrelsens möte i dag, den 21 oktober, bifölls ett förslag från Vänsterpartiet om att hissa regnbågsflaggan under fullmäktiges budgetdebatt den 6 november.

Men alla partier röstade inte för förslaget.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i Sundbyberg tyckte inte om förslaget och röstade därför emot att hissa flaggan.

M och MP:s motreaktion: vill hissa prideflaggan en gång i månaden

”Är alldeles för politiserad”

Gary Aelius, gruppledare för Sverigedemokraterna i Sundbyberg, tycker inte det passar att hissa prideflaggan utanför kommunens byggnader, eftersom flaggan är ”alldeles för politiserad”.

– Vi tycker att de politiska partierna som finns i kommunen ska ta partipolitisk ställning. Kommunen som sådan ska vara neutral i frågor som upplevs partipolitiska, säger Gary Aelius (SD).

På vilket sätt är prideflaggan partipolitisk? 

– Det är uppenbart, du ser ju vilka partier som röstar för detta.

Gary Aelius (SD). Foto: Pressbild

”Alldeles för luddigt vad den står för”

Gary Aelius (SD) förklarar vidare att en annan problematik är flaggans betydelse.

– Det är alldeles för luddigt vad flaggan står för, säger han.

Miljöpartiet i Sundbyberg menar att flaggan symboliserar kärlek och att få älska vem man vill. Men Gary Aelius (SD) tycker inte att det är så enkelt när det gäller tolkningen av flaggan.

– Alla står ju givetvis upp för kärlek och att få älska den man vill, det är en självklarhet, men symbolen är för politiserad för kommunen att använda.

Splittrar blågröna oppositionen

Frågan om prideflaggan splittrar även den blågröna oppositionen i Sundbyberg.

Moderaterna och Miljöpartiet kommer under kvällens kommunfullmäktige att lägga en gemensam motion där de föreslår att flaggan hissas vid kommunens byggnader en gång i månaden, året om.

Men Kristdemokraterna tycker inte om idén och menar i stället att flaggningen strider mot den lagstadgade objektivitetsprincipen. 

– Myndigheter ska vara objektiva och inte ägna sig åt opinionsbildning, säger Marcus Jonsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Sundbyberg.

Marcus Jonsson (KD). Foto: Pressbild

”Förstår inte vad man behöver markera”

Marcus Jonsson (KD) förklarar också att Sundbybergs kommun redan står för alla värden som de övriga partierna vill visa genom att hissa prideflaggan.

– Jag förstår inte vad man behöver markera ytterligare, det räcker att flagga med vårt stadsemblem och svenska flaggan, säger Marcus Jonsson (KD).

Han menar att Sundbyberg redan står för kärlek, respekt och alla alla får älska vem man vill. Han är också kritisk till att det hela ser ut att vara en motreaktion till Sölvesborgs beslut om att sluta hissa prideflaggan.

– Då blir det en politisk fråga, framhåller Marcus Jonsson (KD).

Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i Sundbyberg är eniga i frågan om prideflaggan.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47

Premiärdags för Bio Bristol på Sturegatan

Nyheter Riktiga biostolar på Sveriges näst brantaste läktare I helgen har historiska Bio Bristol äntligen nypremiär – den här gången med en stor röd vägg av biostolar. – Man kommer att märka hur mäktig salongen är, säger Anna-Lena Arreborn.fredag 9/10 8:21

Sofia Reideborn blev SIKs första kvinnliga seniorspelare

Sport I somras pausade hon målvaktskarriären – nu är Sofia Reideborn första kvinna att spela seniorhockey i Sundbybergs IK. – Fruktansvärt kul, säger hon.tisdag 6/10 12:28