Gary Aelius (SD) och Marcus Jonsson (KD) säger nej till att hissa prideflaggan utanför kommunens byggnader. Foto: Läsarbild Mostphotos/Pressbild

SD och KD röstade mot förslag om att hissa prideflagga i Sumpan

Partierna i Sundbyberg har beslutat att hissa prideflaggan under fullmäktiges budgetdebatt. Men alla var inte eniga. SD och KD röstade mot förslaget. – Det är alldeles för luddigt vad flaggan står för, säger Gary Aelius (SD).

  • Publicerad 15:16, 21 okt 2019

På kommunstyrelsens möte i dag, den 21 oktober, bifölls ett förslag från Vänsterpartiet om att hissa regnbågsflaggan under fullmäktiges budgetdebatt den 6 november.

Men alla partier röstade inte för förslaget.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i Sundbyberg tyckte inte om förslaget och röstade därför emot att hissa flaggan.

M och MP:s motreaktion: vill hissa prideflaggan en gång i månaden

”Är alldeles för politiserad”

Gary Aelius, gruppledare för Sverigedemokraterna i Sundbyberg, tycker inte det passar att hissa prideflaggan utanför kommunens byggnader, eftersom flaggan är ”alldeles för politiserad”.

– Vi tycker att de politiska partierna som finns i kommunen ska ta partipolitisk ställning. Kommunen som sådan ska vara neutral i frågor som upplevs partipolitiska, säger Gary Aelius (SD).

På vilket sätt är prideflaggan partipolitisk? 

– Det är uppenbart, du ser ju vilka partier som röstar för detta.

Gary Aelius (SD). Foto: Pressbild

”Alldeles för luddigt vad den står för”

Gary Aelius (SD) förklarar vidare att en annan problematik är flaggans betydelse.

– Det är alldeles för luddigt vad flaggan står för, säger han.

Miljöpartiet i Sundbyberg menar att flaggan symboliserar kärlek och att få älska vem man vill. Men Gary Aelius (SD) tycker inte att det är så enkelt när det gäller tolkningen av flaggan.

– Alla står ju givetvis upp för kärlek och att få älska den man vill, det är en självklarhet, men symbolen är för politiserad för kommunen att använda.

Splittrar blågröna oppositionen

Frågan om prideflaggan splittrar även den blågröna oppositionen i Sundbyberg.

Moderaterna och Miljöpartiet kommer under kvällens kommunfullmäktige att lägga en gemensam motion där de föreslår att flaggan hissas vid kommunens byggnader en gång i månaden, året om.

Men Kristdemokraterna tycker inte om idén och menar i stället att flaggningen strider mot den lagstadgade objektivitetsprincipen. 

– Myndigheter ska vara objektiva och inte ägna sig åt opinionsbildning, säger Marcus Jonsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Sundbyberg.

Marcus Jonsson (KD). Foto: Pressbild

”Förstår inte vad man behöver markera”

Marcus Jonsson (KD) förklarar också att Sundbybergs kommun redan står för alla värden som de övriga partierna vill visa genom att hissa prideflaggan.

– Jag förstår inte vad man behöver markera ytterligare, det räcker att flagga med vårt stadsemblem och svenska flaggan, säger Marcus Jonsson (KD).

Han menar att Sundbyberg redan står för kärlek, respekt och alla alla får älska vem man vill. Han är också kritisk till att det hela ser ut att vara en motreaktion till Sölvesborgs beslut om att sluta hissa prideflaggan.

– Då blir det en politisk fråga, framhåller Marcus Jonsson (KD).

Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i Sundbyberg är eniga i frågan om prideflaggan.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27