Byter inte. ”Det ärligaste mot väljarna vore om han gick över till SD, om det är dem han sympatiserar med”, menar Jan Jönsson (L), till vänster. Men Tapani Juntunen känner sig hemma hos M. ”Jag skulle få problem med andra frågor om jag gick över till SD. Min agenda är att opinionsbilda inom Moderaterna”, säger Juntunen. Foto: Arkivbilder

SD-närmanden splittrar Alliansen i Skärholmen

Hårdare migrationspolitik och samarbete med SD. Det förespråkar Tapani Juntunen (M) i flera inlägg på sin Facebooksida, något som upprör Allianskollegorna.

  • Publicerad 13:34, 12 aug 2016

Skärholmsmoderaten Tapani Juntunen har den senaste tiden riktat hård kritik mot de rödgröna och Alliansens migrationspolitik. På sin Facebooksida har har i flera inlägg öppnat upp för samarbete med och en normalisering av Sverigedemokraterna.

Det är något som Allianskollegorna i Liberalerna reagerat på.

– Han kan gärna driva opinion i sakfrågan, men det blir så tydligt att det är SD:s problemformulering som han tycker är den rätta. I inläggen finns åsikter som att samhället håller på att rasa ihop och att all otrygghet och förtryck beror en misslyckad migrationspolitik. Det är en verklighetsbild vi inte kan instämma i, eftersom den i grunden är rasistisk, säger Jan Jönsson (L), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Påverkar det här ert samarbete i stadsdelsnämnden?

– Vi behöver veta hur Moderaterna som parti ställer sig till det här. Vi tycker att det är mycket problematiskt för samarbetet och i alla fall vi i Liberalerna tar avstånd från det föreslagna samarbetet och närmandet till SD, säger Jan Jönsson.

Uppbackad av M

Tapani Juntunen uppger att han känner sig uppbackad, både av Moderaterna i Skärholmen och centralt i staden.

– Enligt dem har jag full rätt att framföra mina privata åsikter på Facebook. Och jag kommer att fortsätta kritisera migrationspolitiken, eftersom jag anser att vi är på väg mot fel håll, säger han.

Han vill se en starkt begränsad invandring och att Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik. Men att det skulle påverka samarbetet med Liberalerna i stadsdelen ser han som långsökt.

– Det har liksom inget att göra med lokalfrågorna vi jobbar med i Skärholmen. Det Liberalerna vill är att få mig att hålla käften. Om det här är ett problem för samarbetet är det från deras sida, jag själv har inga problem med att arbeta med dem i stadsdelsnämnden.

’’Vi har högt till tak’’

Elisabeth Johnson är ordförande för Moderaterna i Skärholmen. Hon ser inga problem med Tapani Juntunens uttalanden, men påpekar att det är hans personliga åsikter.

– Vi har fri debatt och högt till tak i vårt parti. Och där har Tapani rätt att försöka påverka migrationsdebatten, även om han har en annan åsikt än partiet som helhet. Det är väl det som kallas demokrati, säger hon.

Hur ställer ni er till det samarbete med SD som han förespråkar?

– Det är inget vi har tagit ställning till. Men min personliga åsikt är nej, jag vill inte ha ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Från Tapani Juntunens Facebooksida:

"På frågan varför jag inte går över till SD, svarar jag att jag gör mer nytta hos Moderaterna, det behövs många fler konservativa röster där som larmar och bråkar om samhällsutvecklingen. Det behövs fler politiska partier som börjar lägga om Sveriges politik helt. Enbart SD räcker inte som politisk kraft. Nu håller Socialdemokraterna återigen på att tappa greppet om migrationspolitiken, då måste Moderaterna vara på hugget."

Visa merVisa mindre