SD-ledamot hoppar av Stockholms kommunfullmäktige

Sverigedemokraten Bengt Herke lämnar partiet – och Stockholms kommunfullmäktige. Avhoppet sker efter en intern konflikt inom SD, enligt Dagens Nyheter.

  • Publicerad 14:59, 7 nov 2018

SD-ledamoten Bengt Herke, 64, lämnar Stockholms stadshus, och riktar samtidigt skarp kritik mot partiet, rapporterar Dagens Nyheter. 

Beskedet kom efter en tids intern konflikt.

– Jag accepterar inte att de inlett ett personärende mot mig och väljer därför att avgå. De är kriminella, säger Bengt Herke till Dagens Nyheter.

Blir inte vilde

I måndags satt alltså Bengt Herke i Stockholms kommunfullmäktige för sista gången. Han blir inte politisk vilde, utan ställer sin plats i kommunfullmäktige till förfogande.

– Jag har en lång politisk bana bakom mig i Moderaterna. Även där fanns det motsättningar, men det var mjukt i förhållande till vad som händer här. Det är så hårda tag att det finns inte. Så fort någon inte rättar sig i ledet blir det personärenden, säger Bengt Herke till Dagens Nyheter.

Historia kantad av avhopp

SD har 8 av 101 mandat i kommunfullmäktige. Det är inte klart vem som kommer fylla Herkes tomma stol.

Under förra mandatperioden, 2014-2018, lämnade fyra SD-politiker Stockholms fullmäktige partiet på grund av avhopp och uteslutningar. De var William Hahne, Maria Danielsson, Margareta Haglund och Richard Wall.

Mitt i har sökt Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm. Han säger i telefon att han kommer svara på frågor via mejl.