Såld. Bromma sjukhus köps av ett privat fastighetsbolag. Foto: Mikael Andersson

SD kritiska till försäljning av Bromma sjukhus

Region Stockholm säljer Bromma sjukhus till ett privat fastighetsbolag. Men Sverigedemokraterna ser en risk med att den geriatriska vården på sikt försvinner från Bromma.

  • Publicerad 16:26, 17 feb 2020

Det står klart att det blir fastighetsbolaget Vectura som köper Bromma sjukhus för 570 miljoner. Idag är det främst stiftelsen Stockholms sjukhem som bedriver vård i hälften av fastigheterna, resten står tomma.

Klart: De köper Bromma sjukhus

Kravet på den nya ägaren är att det ska fortsätta bedrivas vård i fastigheten. Men Gabriel Kroon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Stockholm, är kritisk till försäljningen. Han ser hellre att regionen själv rustar upp fastigheterna och får en inkomst genom att låta privata vårdaktörer hyra in sig.

– Hur kommer det sig att ett privat fastighetsbolag kan förvalta Bromma sjukhus och göra det lönsamt, medan Region Stockholm inte kan göra det? Jag tror det finns en stor effektivitets- och kompetensbrist i vår egna fastighetsförvaltningsverksamhet, säger han.

Men enligt Tobias Nässén (M), vård och valfrihetsregionråd, är det inte lönsamt att ha kvar sjukhuset.

– Eftersom halva fastigheten behöver en totalrenovering blir det ytterligare flera miljoner kronor, säger Tobias Nässén.

Kan behövas i framtiden

Gabriel Kroon menar i sin tur att det finns en risk att den geriatriska vården på sikt försvinner från Bromma, och att fastighetsägaren bara är skyldig att bedriva vårdverksamhet en begränsad tid från förvärvet.

– Om 20 till 30 år kan behovet av vårdplatser se annorlunda ut, och vi kan då komma i en beroendeställning då vi måste hyra fastigheter för att driva en viss sjukvård, vilket kan bli mycket dyrare.

Men enligt Tobias Nässén behöver en ändrad detaljplan av fastigheterna godkännas av Stockholms stad, som enligt honom är överens med Region Stockholm om att det ska bedrivas just vård där.

Han håller inte med Sverigedemokraterna om att det skulle finnas en risk att regionen kommer att få brist på vårdplatser i framtiden, då de kommer att fortsätta äga vissa fastigheter. Han menar att ett samarbete med andra aktörer brukar gynna vården.

– Region Stockholms kärnuppgifter blir att beställa och finansiera sjukvård av god kvalitet och en utbyggd kollektivtrafik, säger Tobias Nässén.