Samtal. I ett mejl försökte Steven Jörsäter (SD) ledamot i Täbys kultur- och fritidsnämnd stoppa ett författarsamtal om normbrytande barn- och ungdomslitteratur ur ett HBTQ-perspektiv. Foto: Roffe Andersson

SD i Täby ville stoppa författarsamtal på biblioteket

Steven Jörsäter (SD) försökte stoppa ett författarsamtal på Täby bibliotek med Moa-Lina Olbers Croall, som skulle prata om normer och HBTQ-frågor. Han anser att samtalet är "destruktivt". Det får skarp kritik från politiker och bibliotekschefen i kommunen.

  • Publicerad 09:59, 31 okt 2019

I måndags höll Moa-Lina Olbers Croall ett författarsamtal på Täby huvudbibliotek. Men dagarna innan hon besökte kommunen krävde Steven Jörsäter (SD), ledamot i Täbys kultur- och fritidsnämnd, att samtalet skulle stoppas, något SVT var först att rapportera.

I ett mejl som skickades till bland annat Birgitta Kaasik (M), ordförande i nämnden, Malin Törnquist, bibliotekschef, och andra politiker inom kommunen uttryckte Steven Jörsäter (SD) att han tyckte att samtalet borde stoppas.

Han skriver i mejlet att han ifrågasätter vad Täbys lokaler ska användas till. "Att kritisera normerna eller att ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt. Sådant ska inte Täby kommun medverka till."

Birgitta Kaasik (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i kommunen tycker att Steven Jörsäter uttalande är skrämmande.

– Vi delar inte SD:s syn på att man ska strypa det fria ordet. Jag trodde inte att jag som kultur- och fritidsordförande skulle behöva försvara det fria ordet. Jag trodde samhället hade kommit längre. Jag tycker det är skrämmande, säger Birgitta Kaasik (M) och fortsätter:

– På föreläsningen i måndags var det fullsatt och det gick jättebra. Jag har stort förtroende för alla personal som jobbar inom biblioteket.

Kritik från bibliotekschefen

Bibliotekschefen i Täby, Malin Törnquist, menar att det är viktigt för en demokrati att det finns en skillnad mellan tjänstemännens uppdrag och politikernas uppdrag.

I sitt mejl skriver Jörsäter att han vill se att samtalet ställs in, och att "punkter som biblioteksledningen tror kan uppfattas som kontroversiella hädanefter flaggas i god tid och tas upp i KFN (kultur- och fritidsnämnden, reds anm.)".

Något som Malin Törnquist är skarpt kritisk mot.

– Politikerna måste lita på att tjänstemännen gör ett bra jobb. Han menar att varje program ska gå igenom nämnden och det är en politisk klåfingrighet som inte hör hemma i en demokrati. Hans uttalande inkräktar på bibliotekens uppdrag om fri åsiktsbildning och kunskapsförmedling, säger hon.

SD: "Inte lämpligt"

Moa-Lina Olbers Croall är författare och har blivit nominerad till Augustpriset. Hon har skrivit boken I mitt namn - en bok om att vara trans. Under måndagen genomfördes hennes samtal, där hon pratade om normbrytande barn- och ungdomslitteratur ur ett HBTQ-perspektiv.

TäbyDirekt har försökt nå Steven Jörsäter utan resultat. Sverigedemokraternas ordförande Thore Wiberg hänvisar till ett pressmeddelande från Fredrik Lindahl, distriktsordförande i SD i Stockholms län.

I det säger han att partiet inte anser att Steven Jörsäters agerande är lämpligt.

"I detta fall så har personen vänt sig direkt till, bland annat, tjänstemän för att påverka deras tjänsteutövning. Det är givetvis inte så det ska gå till", uppger han i pressmeddelandet.

Fredrik Lindahl fortsätter:

"Om man har synpunkter på tjänsteutövningen så är detta något man får lyfta i berörd nämnd eller i kommunfullmäktige. Vi förstår den kritik som har lyfts, och ser inte detta agerande som lämpligt."