SD har tagit vågmästarrollen – tänker förhindra maktskifte

Kommunfullmäktiges första möte på tisdagskvällen blev en kalldusch för den nybildade koalitionen. Alliansen fick samtliga poster i presidiet – med SD som vågmästare.

  • Publicerad 15:30, 24 okt 2018

Tänker alliansen verkligen chansa med alla beslut i en hel mandatperiod?

Valet i september försatte Ekerö i ett minst knepigt parlamentariskt läge. På tisdagskvällen var det dags för mandatperiodens första samling, det så kallade konstituerande sammanträdet.

I princip fanns bara en punkt på programmet – att välja fullmäktiges tre presidieposter, ordförande och de två vice ordförandena. Men med årets röriga läge – med två minoritetsblock mot varandra – blev det ett prestigefyllt och slutet personval om posterna.

Att valurnan åker fram är mycket sällsynt i Ekerös fullmäktige. Men så blev det.

Socialdemokraterna, Liberalerna, Öpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslog att nominera Lars Holmström (S) till någon av de två högsta posterna.

Förlorade båda

Alliansen föreslog Peter Carpelan (M) som ordförande och sedan Solveig Brunstedt (C) som förste vice ordförande. Holmström förlorade omröstningarna, med 22 mot 19 i bägge fallen.

Till posten som andra vice ordförande nominerade alliansen först Lars Holmström, men han meddelade då att han inte längre stod till förfogande. Då nominerades i stället Christina Blom Andersson (KD) som enda förslag. Alliansen tog alltså, med stöd av SD:s röster, samtliga tre presidieposter.

S-gruppledaren Hanna Svensson föreslog även att kommunstyrelsen skulle väljas om omedelbart i stället för i december. Men förslaget röstades ner. Återigen med 22 mot 19.

SD blir vågmästare

Sverigedemokraterna valde därmed att utnyttja sin position som vågmästare.

– Ser vi till valresultatet får man en tydlig bild att Mälaröborna inte vill ha ett socialistiskt styre. Därför såg jag som vårt första uppdrag denna mandatperiod att stoppa ett socialistiskt styre på Ekerö, säger partiets gruppledare Jimmy Fors.

Moderaternas kommunalråd Adam Reuterskiöld tolkar resultaten som att det finns ett stöd för alliansens politik framöver.

– Vi går fram med vår politik för vi tror att Ekerö i grunden är en borgerlig kommun. Vi hoppas att vi får majoritet för den, sade han efter sammanträdet.

Besvikna

För gruppledarna i den blårödgulgröna koalitionen blev dock röstresultaten en stor besvikelse.

– Det blev tydligt att alliansen har majoritet, men det beror på att de får igenom sina frågor med stöd av SD, sade Göran Hellmalm (L).

– Tänker alliansen verkligen chansa med alla beslut i en hel mandatperiod? frågar sig Hanna Svensson (S).

– I dag var det den mindre minoriteten som styrde. Det är inte rimligt.

Tisdagens omröstningar kan vara en fingervisning om hur styret kommer att bli.

– Det bådar inte gott för den kommande mandatperioden, sade Miljöpartiets gruppledare Ulrika Sandin.

Fullmäktiges presidium

Kommunfullmäktige ska bland ledamöterna välja en ordförande och två vice ordföranden som utgör ett presidium.

Presidiet planerar, leder och ansvarar för fullmäktiges sammanträden. Andra ansvarsområden är beredningarnas arbete och budgeten för den politiska organisationen.

Källa: Kommunallagen

Visa merVisa mindre

Ellie har räddat 500 krukor örter

Nyheter Ekeröbo tillverkade pesto och sålde vidare Ellie Nordberg har satsat på ett annorlunda sommarjobb. Med intresse för hållbarhet har hon startat företaget Rescued Herbs. I samarbete med en lokal örtagård har hon samlat in örter som annars...fredag 23/7 14:49

Unga författare bakom ny bok om Mälaröarna

Nyheter Populär skrivarverkstad blev digital Under våren har ungdomar skrivit noveller som nu har resulterat i en bok. Flera noveller från Mälaröarna tar plats i boken som går att låna eller köpa på biblioteken.fredag 16/7 15:52

Här ordnas svängiga jazzkvällar i Skå

Nyheter Förening hoppas locka Mälaröborna till folkparken Sugen på en svängom i parken? Under sommaren anordnar föreningen Jazz på Mälaröarna fyra coronasäkra konserter på Skå festplats, med hopp om många glada miner på dansbanan.fredag 16/7 15:28