Peter Wallmark (SD) tror på en Nobel Center-effekt. Foto: Stefan Källstigen

SD går framåt i Vasastan – här är starkaste fästet

SD vinner mark i Vasastan. Allra mest stöd har man i ett kvarter vid Obsan, där SD blev fjärde största parti. – Vi har mött många besvikna Moderatväljare, säger gruppledaren Peter Wallmark.

  • Publicerad 11:30, 12 sep 2018

Sverigedemokraterna har medvind i Stockholms län. Partiet har ökat i alla kommuner och i två distrikt i Hässelby får partiet över 19 procent av rösterna.

Ökar i hela Vasastan

Samma sak gäller i Vasastan där partiet klättrar i alla mätbara distrikt. På flera håll har partiet dubblat sitt stöd, förvisso från relativt låga nivåer.

– Vi har pratat mycket om att bevara kulturbyggnader och att bygga i varsam takt och med estetisk omtanke när det gäller Nobelhuset, Apple och Astoria. Det har fångat många väljare. De grupperingarna som tidigare varit moderater har kommit över till oss, säger Peter Wallmark, SD:s gruppledare i Stockholm.

M tappar stort

Just ”Nobel Center-effekten” har seglat upp som en förklaring Moderaternas ras i Vasastan och Östermalm. På delar av Strandvägen, där många av de mest högljudda kritikerna bor, har M tappat över 18 procent.

Har ni kampanjat extra mycket där inför valet?

– Nej, vi har bedrivit en hård kampanj över hela Stockholm, säger Peter Wallmark.

Staden utvecklas, ni kan väl inte stoppa alla rivningar?

– Vi är inte emot alla rivningar, men tycker att det ska göras med omtanke. Nobelhuset passar inte på den platsen, och jag tycker inte att man river gamla kulturbyggnader för att ge plats åt en koloss. Vi har fått nog med liknande byggen som Waterfront.

Flest röster kring Luntmakargatan

Men det är inte i området kring Blasieholmen som partiet har flest av Vasastans röster. Starkast stöd har man istället i distriktet Luntmakargatan Norra intill Observatorielunden, som består av halva Rehnsgatan, halva Markvardsgatan och delar av Luntmakargatan, Sveavägen och Döbelnsgatan. Här har SD ökat med 3,7 procentenheter till knappa 9 procent.

SD:s starkaste fäste i innerstan ligger dock i kvarteret Linjalen på Södermalm (13,2 %).

Garanteras plats i nämnderna

SD:s starka ökning i Stockholmsområdet innebär att de får garanterad plats i vissa nämnder i staden. Men om partiet kommer att ta plats i stadsdelsnämnderna är fortfarande oklart.

– Vi får avvakta det färdiga valresultatet som kommer på fredag. Då ska vi sätta oss ned och titta på hur vi ska agera. Jag vill inte föregå det, säger Peter Wallmark.

Fakta

SD:s starkaste fästen i Vasastan

Gustav Vasa, Luntmakargatan Norra: 8,9 % (+3,7)

Johannes, Karl Staafs Park: 8,8 % (ingen jämförelse)

Matteus, Vanadislunden Västra: 8,7 % (+2,2)

Johannes södra: 7,9 % (ingen jämförelse)

Domkyrko, Norrmalm nedre: 7,7 % (+3,3)

Visa merVisa mindre