Heta känslor. Det hettade till under en debatt i Botkyrkas kommunfullmäktige nyligen. Debatten gällde ett förslag från Sverigedemokraterna om införandet av en neutral klädpolicy för kommunens anställda. Foto: Mitt i

SD-förslag om klädpolicy vållade debatt

Sverigedemokraternas förslag om en neutral klädpolicy i Botkyrkas kommunala verksamheter väckte starka känslor när kommunfullmäktige nyligen hade möte.

  • Publicerad 05:41, 18 maj 2021

Det hettade till rejält i Botkyrkas kommunfullmäktige när frågan om en neutral klädpolicy lyftes av Sverigedemokraterna. Policyn gick ut på att alla anställda inom kommunen ska ha kläder som är fria från religösa och politiska symboler, plagg och tecken.

Förslaget ogillades dock av kommunledningsförvaltningen, som efter en noggrann utredning gjorde bedömningen att en sådan policy skulle strida mot diskrimineringslagstiftningen.

– Ingenstans i motionen specificeras en viss religion, övertygelse eller plagg. I stället omfattar motionen samtliga, i en helhet. Det vill säga att det blir lika för alla, sa Martin Inglot, gruppledare för SD i Botkyrka, under sammanträdet.

Starka reaktioner

Men mothuggen lät inte vänta på sig.

– Frågan om neutral klädpolicy kan bara egentligen tolkas på ett sätt. Jag tycker den här motionen är väldigt problematisk, och framför allt står den för en människosyn som jag inte kan ställa mig bakom, sa Ebba Östling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Och hon fick medhåll från andra partier.

– En muslim kan inte med hänvisning till sin religion kräva att slippa se att någon har en davidsstjärna runt halsen, och sverigedemokrater kan inte kräva att slippa se muslimer, inte heller bland kommunens anställda, sa Mats Einarsson (V).

Anne Rosenvärd (SD), kontrade:

– Det ni menar då, att om vår motion röstas ned, då finns det alltså inte någon klädpolicy. Så då är det okej att vi inför nästa val förser våra kommunalanställda sympatisörer med tröjor med budskapet "rösta SD".

Debatten slutade till sist med att motionen avslogs.