SD-förslag om barn i bostadskön har väckt debatt

I kväll debatterar politikerna i Solna nästa års budgetsatsningar. Ett SD-förslag om sänka åldersgränsen för inskrivning i bostadskön har väckt debatt.

  • Publicerad 17:58, 25 nov 2019

Sverigedemokraterna föreslår i sin skuggbudget att sänka åldersgränsen för inskrivning i bostadskön i Solna från 18 år till 6 år för boende i Solna.

– Vi vill ge Solnas ungdomar en chans att ta sig in på bostadsmarknaden. Vårt förslag är framförallt till för Solnas ungdomar och inte nyanlända, sa gruppledare Msciwoj Swigon (SD) i talarstolen.

– Vi ska värna våra egna invånare i första hand, sa Kjell Johansson (SD).

Men att Solna ger förtur åt nyanlända i bostadskön stämmer inte. Flyktingar som är nyanlända i Solna får tillfälliga bostäder i två år.

– Det finns ingen gräddfil i Solnas bostadskö som SD försöker göra sken av, sa Lars Rådén (M) i debatten.

Liberalerna ser problem med förslaget

Martin Andreasson (L) kritiserade SD:s budgetförslag.

– Om de strategiskt och taktiska föräldrarna får 12 års försprång i bostadskön för sina barn försvårar det för många ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Det är rimligt att alla ungdomar får samma chans genom att ställa sig i kö när man har fyllt 18 år, sa han.

Byggande av hyresrätter het potatis

När det gäller bostäder har oppositionsråd Sara Kukka-Salam (S) under kvällens budgetdebatt lyft fram att många inte har råd eller möjlighet att flytta till Solna, på grund av bostadssituationen i kommunen. S vill bygga betydligt fler hyresätter framöver och partiet föreslår i sitt budgetförslag ett snabbspår för byggande av hyresrätter.

Även Vänsterpartiet lyfte i debatten fram att man föreslår byggande av hyresrätter i varje stadsdel.

– Vi behöver bygga hyresbostäder, många pratar om det, men vi har inte sett speciellt mycket av det, det är dags att sätta fart, sa Thomas Magnusson (V).

Byggnadsnämndens ordförande Torsten Svenonius (M) vill hellre fokusera på hur det kan bli mer attraktivt att bygga:

– Vi har aldrig tvingat någon att bygga hyresrätter, men vi har heller aldrig nekat någon att att bygga hyresrätter. Vad man bör fundera på är hur man kan påverka och förändra systemen så att det blir mer attraktivt att bygga hyresrätter. Det är bättre att jobba med marknadskrafterna än emot dem, sa han i talarstolen.

Debatten pågår

Budgetfullmäktige startade klockan 16 och pågår under måndagskvällen i stadshuset. Senare i kväll fattas beslut om budgeten och debatten går att följa på kommunens hemsida.