Sverigedemokraterna förlorar ett mandat till Vänsterpartiet i Upplands-Bro efter att den preliminära rösträkningen till kommunfullmäktige blev klar på onsdagen den 14 september. Foto: Mostphotos

SD förlorar mandat till V i Upplands-Bro

När onsdagsrösterna nu räknats i Upplands-Bro är mandatfördelningen till kommunfullmäktige helt jämn mellan Alliansen och de rödgröna. Sjutton – sjutton. Detta står klart efter att Vänsterpartiet tagit ett mandat från Sverigedemokraterna. Något V tänker fira med tårta och champagne.

  • Publicerad 08:38, 15 sep 2022

Efter att Upplands-Bro kommun granskat sent inlämnade förtidsröster, röster som underkänts i vallokalerna, samt brevröster och utlandsröster, står det klart att ställningen mellan blocken i kommunfullmäktige är helt jämn.

"Man kan ta på demokratin"

Sjutton mandat till Alliansen med M, L, C, och KD och sjutton mandat till S, V och MP.

SD förlorar till V

Sverigedemokraterna förlorar ett mandat till Vänsterpartiet. SD ökar nu 0,6 procentenheter istället för tidigare 0,8 procentenheter. Vänsterpartiet ökar å sin sida med 1,7 procentenheter istället för tidigare rapporterade 1,3 procentenheter.

Kjos är glad att Alliansen får fortsatt förtroende

Sverigedemokraterna är fortsatt vågmästare i kommunen men med sju mandat istället för tidigare rapporterade åtta. SD vinner som det ser ut just nu inga fler mandat i valet 2022 utan partiets antal mandat förblir oförändrat.

S: "Invånarna har röstat för blocköverskridande samarbete"

I ett mejl till Mitt i skriver oppositionsrådet Camilla Janson (S) att hon för samtal till följd av resultatet, utan att gå in på med vem eller hur dessa dialoger sker. Samtidigt skriver hon:

”Rödgrönt har fått stöd för att styra på lika vis som allianspartierna. Nu handlar det om att samtala och sätta kommunens bästa främst. Vi behöver ett stabilt styre, invånarna har röstat för blocköverskidande samarbete. S står fast, våra dörrar står öppna för samtal och samarbete för kommunens bästa”.

S sträcker ut en hand: "Vi är öppna för samarbete"

Tårta och skumpa för V

Erik Karlsson är Vänsterpartiets gruppledare i Upplands-Bro. När han ska kommentera att V har vunnit ett mandat ytterligare säger han glatt:

– Nu blir det både tårta och champagne vid dagens möte i partiet.

Valresultat och mandatfördelning

Valresultat och mandatfördelning till kommunfullmäktige då samtliga valdistrikt är räknade.

Valresultat:

S – 28,4% (+2)

M – 25,8% (+0,5)

SD – 17,6% (+0,6)

V – 8,2% (+1,7)

KD – 5,8% (-0,8)

L – 5,4% (-3,8)

C – 5,1% (+0,2)

MP – 2,6% (-0,9)

Preliminär mandatfördelning:

V – 4 (+1)

S – 12 (+1)

MP – 1 (+/- 0)

C – 2 (+/- 0)

L – 2 (-2)

KD – 2 (-1)

M – 11 (+1)

SD – 7 (+/- 0)

Inom parentes är valresultatet och mandatfördelningen vid valet 2018.

Visa merVisa mindre

Mobil trygghetsturné runt om i Upplands-Bro

Kommunen och polisen lämnar centrum Hela kommunen är lika viktig i det pågående trygghetsarbetet. Det här menar Upplands-Bro kommun och polisen – och ger sig ut på en endagsturné.tisdag 4/10 17:21

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28