SD-flirtande Juntunen lämnar Moderaterna

Tapani Juntunen, kontroversiell politiker i Skärholmens stadsdelsnämnd, har lämnat Moderaterna. Orsaken är att han ogillar Moderaternas migrationspolitik – SD:s linje motsvarar bäst det jag står för, säger han.

  • Publicerad 15:45, 8 maj 2017

Sätrabon Tapani Juntunen skapade rabalder i höstas, när han gick ut med åsikten att Moderaterna borde gå i allians med Sverigedemokraterna. Samtidigt propagerade han för att Sverige ska införa ett strikt kvotsystem för flyktingar, för att landets ekonomi inte ska belastas. Det är en åsikt han hållit fast vid sedan dess.

Beslutet att lämna Moderaterna har mognat fram, och nu har han tagit steget.

– Det handlar om Moderaternas migrationspolitik. Jag är inte nöjd med den. SD:s linje motsvarar bäst det jag tycker: att Sverige ska införa ett kvotsystem genom ett samarbete med UNHCR i flyktinglägren. Det skulle öka kontrollen av vilka som kommer hit och vara mer humanitärt inriktat, säger Tapani Juntunen.

Det systemet skulle innebära att betydligt färre asylsökande kom till Sverige – något Tapani Juntunen ihärdigt propagerar för bland annat på sin Facebooksida.

Tapani Juntunen har varit ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd sedan hösten 2011. Nu kommer hans stol att stå tom, tills valberedningen har tagit fram en kandidat som ska godkännas av kommunfullmäktige.

– Jag har inga konflikter med stadsdelsnämnden, det är rikspolitiken jag är kritisk mot. Det är omöjligt att arbeta för ett parti jag inte ens tänker rösta på, säger Tapani Juntunen som tänker lägga sin röst på Sverigedemokraterna i nästa val.

Däremot ska han – åtminstone inte nu – engagera sig i Sverigedemokraterna. I stället ska han ta en paus från partipolitiken men fortsätta att ”agera på nätet”.

Elisabeth Johnson (M) är vice ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.  Hon beklagar att Tapani Juntunen avgår.

– Det är alltid tråkigt när en medlem lämnar partiet. Vi har styrelsemöte i mitten av maj och då får vi diskutera vem ska ska efterträda honom. Eftersom det snart är sommar kan en efterträdare vara på plats först tidigt i höst, säger hon.