Tidigare år. Elden brinner i Fornuddsparken ett tidigare år innan coronapandemin. Foto: Mostphotos

Scoutkåren ordnar digitalt valborgsfirande

Valborgsfiranden runt om i Tyresö har för andra året i rad ställts in i coronapandemins spår. Trollbäckens scoutkår ordnar även i år en digitalt variant.

  • Publicerad 20:06, 29 apr 2021

Coronapandemin och restriktionerna sätter stopp för valborgsfiranden i Tyresö också i år. I Granängsringen blir det ingen eld, och samma sak gäller på Koriandergränd, i Alby och vid Ahlstorp.

Inte heller i Solsäter kommer våren att hälsas välkommen på traditionellt vis.

– Vi kommer inte ha något firandet alls tyvärr. Vi känner att vi måste ställa in. Restriktionerna säger att man inte får vara mer än åtta personer och vi kan inte gå förbi det, säger Anders Öström från föreningen Kulturella folkdansgillet som vanligtvis ordnar firandet.

Firar digitalt

I Fornuddsparken kommer några scouter hålla liv i en eld som är tänkt att upplevas framför datorn. Liksom förra året ordnar Trollbäckens scoutkår ett digitalt firandet.

– Det gick bra i fjol. Det var många som tittade och tyckte att det var ett kul alternativ. Ekonomiskt gav det oss en liten peng som vi var nöjda med. Det nådde inte upp till ett vanligt valborgsfirandes höjder, men det är det alternativ vi har just nu, säger kårens ordförande Gunnel Frost-Danielsen.

Eld livestreamas

En typ av programledare kommer att guida genom cirka en timmes firande. Förutom en livestreamad eld väntar förinspelade inslag.

– Vi har filmat allt från våra 8-åringar till 18-åringar som visar scouting.

Varför gör ni ett digitalt firandet?

– Av två skäl. Det är en tradition. I åtminstone 50 år har vi stått för valborgsfirandet i Fornuddsparken. Genom det här ger vi lite tradition och vårkänsla. Ekonomiskt är valborg en jätteviktigt intäkt. Det är som vi brukar säga, hos oss behöver man inte sälja bingolotter och strumpor, vi har valborg. Nu har det uteblivit för andra året i rad. Det känns ju och det här är ett sätt att få in extra bidrag.

Digitalt firande startar klockan 19

Trollbäckens scoutkårs digitala valborgsfirande börjar klockan 19. På scoutkårens hemsida finns mer information liksom på kårens Facebooksida.

Det går att swisha bidrag till kåren.