Nyckeln till framgång har varit att ställa om i stället för att ställa in. Digitala scoutmöten, mindre grupper och utomhusaktiviteter har varit fokus.

– För många barn och unga här i Sollentuna är scouting den enda fritidsaktiviteten som har hållit öppet hela året. Vi vet att vi är en trygg punkt där man får vara sig själv, utöva demokrati och utveckla sitt ledarskap. Att vi växer är fantastiskt roligt, men vi har störst fokus på en rolig och stabil verksamhet. Här behöver vi ha en dialog med kommunen framåt, säger Mona Hamberg, kårkonsulent hos Sollentuna Södra.

3 000 fler scouter

Scouterna är en av Sveriges största barn- och ungdomsorganisationer, och man växte inte bara i Sollentuna utan i hela landet i fjol.

2020 blev faktiskt ett rekordår med totalt cirka 3 000 fler scouter, vilket innebär åtta nya scouter varje dag.

Att vara utomhus tycks vara populärare än någonsin, och det är det bästa alternativet för många att kunna umgås på ett kul och smittsäkert sätt.

Uppenbarligen har det även inneburit en ökad efterfrågan på scouting, och Sollentuna Södra har hela tiden hållit igång verksamheten även om scoutmötena på flera håll har gått från fysiska till digitala möten.

Äldre grupper har gått mot 100 procent distans och grupper i yngre åldrar har följt rekommendationerna och fortsatt med fysiska möten utomhus men i högre grad uppdelat mellan olika patruller.

Har hjälpt vården

De äldre scouterna har även volontärarbetatför vården och gjort skyddsmaterial.

– Jag tror att det varit väldigt bra för våra barn och ungdomar att scoutverksamheten har fortsatt under det gångna året. Scouting ger en chans att komma ut i naturen samtidigt som man får träffa andra och ta en paus från vardagen, något som varit viktigt nu när man spenderar mycket tid hemma, säger Linnea Neiderud, ledare i kåren.

Den kraftiga ökningen med cirka 3 000 fler scouter i Sverige under 2020 är jämnt fördelad både geografiskt och mellan åldersgrupper och kön.

Den stora skillnaden från tidigare år är att det både är fler som börjat och fler som stannat kvar i Scouterna.

https://www.mitti.se/nyheter/anna-karin-fran-sollentuna-ar-scouternas-nya-generalsekreterare/reptiC!uiyx72aW0dX2HMwe5jPIA/