Läger hos Sollentuna Södra Scoutkår. Foto: Albin Haglund

Scouterna i Sollentuna ökar trots pandemin

Sollentuna Södra Scoutkår är Sveriges största scoutkår med över 700 medlemmar – och såg dessutom en ökning i antalet medlemmar under 2020, trots pandemin.

  • Publicerad 06:15, 31 mar 2021

Nyckeln till framgång har varit att ställa om i stället för att ställa in. Digitala scoutmöten, mindre grupper och utomhusaktiviteter har varit fokus.

– För många barn och unga här i Sollentuna är scouting den enda fritidsaktiviteten som har hållit öppet hela året. Vi vet att vi är en trygg punkt där man får vara sig själv, utöva demokrati och utveckla sitt ledarskap. Att vi växer är fantastiskt roligt, men vi har störst fokus på en rolig och stabil verksamhet. Här behöver vi ha en dialog med kommunen framåt, säger Mona Hamberg, kårkonsulent hos Sollentuna Södra.

3 000 fler scouter

Scouterna är en av Sveriges största barn- och ungdomsorganisationer, och man växte inte bara i Sollentuna utan i hela landet i fjol.

2020 blev faktiskt ett rekordår med totalt cirka 3 000 fler scouter, vilket innebär åtta nya scouter varje dag.

Att vara utomhus tycks vara populärare än någonsin, och det är det bästa alternativet för många att kunna umgås på ett kul och smittsäkert sätt.

Uppenbarligen har det även inneburit en ökad efterfrågan på scouting, och Sollentuna Södra har hela tiden hållit igång verksamheten även om scoutmötena på flera håll har gått från fysiska till digitala möten.

Äldre grupper har gått mot 100 procent distans och grupper i yngre åldrar har följt rekommendationerna och fortsatt med fysiska möten utomhus men i högre grad uppdelat mellan olika patruller.

Har hjälpt vården

De äldre scouterna har även volontärarbetatför vården och gjort skyddsmaterial.

Äldre scouter i Sollentuna Södra hjälpte till att skapa skyddsmaterial åt vården under våren 2020. Foto: Albin Haglund

– Jag tror att det varit väldigt bra för våra barn och ungdomar att scoutverksamheten har fortsatt under det gångna året. Scouting ger en chans att komma ut i naturen samtidigt som man får träffa andra och ta en paus från vardagen, något som varit viktigt nu när man spenderar mycket tid hemma, säger Linnea Neiderud, ledare i kåren.

Den kraftiga ökningen med cirka 3 000 fler scouter i Sverige under 2020 är jämnt fördelad både geografiskt och mellan åldersgrupper och kön.

Den stora skillnaden från tidigare år är att det både är fler som börjat och fler som stannat kvar i Scouterna.

Anna-Karin från Sollentuna är scouternas nya generalsekreterare

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Smittspridningen fortsätter att öka

Nyheter "Slarvar vi, får vi betala för det senare", säger Stefan Löfven (S) Antalet smittade av covid-19 fortsätter att öka i Sollentuna. Under vecka 18 konstaterades 261 nya fall, vilket är fler än på fem veckor, enligt Folhälsomyndighetens senaste statistik.fredag 14/5 9:39

Advokat varnas – ska betala straffavgifter

Nyheter Blev anmäld till Advokatsamfundet En advokat i Sollentuna blev anmäld till Advokatsamfundet av en annan jurist och en klient. Nu måste hen betala straffavgifter på sammanlagt 10 000 kronor för att inte ha yttrat sig i tid om...torsdag 13/5 9:15