Scout i Sollentuna toppkandidat till kungligt pris

Av hundratals nominerade till Kompassrosstipendiet 2021 har nu tio toppkandidater som sticker ut i mängden utsetts. En av dem är 24-årige Douglas Öster från Sollentuna Södra Scoutkår.

  • Publicerad 10:12, 8 apr 2021

Bakom stipendiet Kompassrosen står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap som varje år delar ut stipendiet på 50 000 kronor till tre till fem unga ledare under 26 år som utmärks av att vara extra modiga, handlingskraftiga och omtänksamma i sitt sätt att leda sig själva och andra.

De tio framviskade toppkandidaterna har alla ett starkt fokus på klimatfrågan och på människors lika värde, berättar Rebecca Sundberg, verksamhetsledare vid Stiftelsen Ungt Ledarskap och fortsätter:

– Jag ser ett ökat fokus på miljö- och klimatfrågan och frågor som rör alla människors lika värde och inkludering. De nominerade visar en otrolig drivkraft att förändra och förbättra samhället men på helt skilda sätt och i olika verksamheter. Och detta i en tid av stark oro, stor förändring som krävt tuffa beslut om ändrade inriktningar för många, säger hon.

Lyssnar och är omtänksam

Douglas Öster är vice kårordförande i Sollentuna Södra Scoutkår, scoutledare och lärarstudent. Som vice kårordförande i Sveriges största scoutkår jobbar han mot målet att utveckla kåren och ge tillbaka till den organisationen som har gett honom så mycket, och för att skapa en trygg och härlig gemenskap för så många barn som mjöligt. Som ledare lär han av sina misstag, lyssnar på andra, är omtänksam, och anpassar sitt ledarskap utifrån individen och gruppen.

Kompassrosstipendiet delas i år ut för 15 gången och stipendiebeloppet ska användas till personlig utveckling och ledarskapsutveckling. Årets stipendiater offentliggörs den 3 maj och stipendiet delas ut av H.M. Konungen.

Kungen med och bestämmer

Ansökningarna går igenom en noggrann urvalsprocess som startar med att alla nomineringar och ansökningar läses av Stiftelsen Ungt Ledarskap innan ett antal personer väljs ut för djupgående intervjuer, personlighetstester och referenstagning.

Samlat bildar detta ett underlag som H.M. Konungen och styrelsen för Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap utgår från i valet av årets stipendiater.

– Vi är oerhört stolta för alla fina nomineringar av unga modiga, omtänksamma och handlingskraftiga ledare. Nu har vi gjort det första urvalet och kommer under de kommande veckorna att välja vilka som tar emot årets Kompassrosstipendium, säger Rebecca Sundberg.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Vistelseförbud kan införas om för många samlas

Nyheter "Nu har vi möjligheten att stänga av om det behövs" Precis som i fjol ska hjärtan och popup-parker påminna Sollentunaborna om att hålla avstånd i sommar. Nytt för i år är att kommunen också kan införa vistelseförbud och stänga av platser om för många...tisdag 11/5 13:15

91 sexköpare gripna i Stockholm – på en vecka

Nyheter Stor insats mot människohandel Förra veckan greps och bötfälldes inte en. Och inte två. Utan 91 köpare av sexuella tjänster i Stockholm.tisdag 11/5 13:00

Aj aj – Sollentuna backar i miljörankning

Nyheter "Hårdnande konkurrens" bakom Sollentunas tapp Sollentuna var en av 20 nominerade som hade chans att ta hem titeln Sveriges miljöbästa kommun i tidningen Aktuel Hållbarhets årliga rankning. Men när resultatet av granskningen offentliggjordes i...tisdag 11/5 11:00