Scout i Sollentuna toppkandidat till kungligt pris

Av hundratals nominerade till Kompassrosstipendiet 2021 har nu tio toppkandidater som sticker ut i mängden utsetts. En av dem är 24-årige Douglas Öster från Sollentuna Södra Scoutkår.

  • Publicerad 10:12, 8 apr 2021

Bakom stipendiet Kompassrosen står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap som varje år delar ut stipendiet på 50 000 kronor till tre till fem unga ledare under 26 år som utmärks av att vara extra modiga, handlingskraftiga och omtänksamma i sitt sätt att leda sig själva och andra.

De tio framviskade toppkandidaterna har alla ett starkt fokus på klimatfrågan och på människors lika värde, berättar Rebecca Sundberg, verksamhetsledare vid Stiftelsen Ungt Ledarskap och fortsätter:

– Jag ser ett ökat fokus på miljö- och klimatfrågan och frågor som rör alla människors lika värde och inkludering. De nominerade visar en otrolig drivkraft att förändra och förbättra samhället men på helt skilda sätt och i olika verksamheter. Och detta i en tid av stark oro, stor förändring som krävt tuffa beslut om ändrade inriktningar för många, säger hon.

Lyssnar och är omtänksam

Douglas Öster är vice kårordförande i Sollentuna Södra Scoutkår, scoutledare och lärarstudent. Som vice kårordförande i Sveriges största scoutkår jobbar han mot målet att utveckla kåren och ge tillbaka till den organisationen som har gett honom så mycket, och för att skapa en trygg och härlig gemenskap för så många barn som mjöligt. Som ledare lär han av sina misstag, lyssnar på andra, är omtänksam, och anpassar sitt ledarskap utifrån individen och gruppen.

Kompassrosstipendiet delas i år ut för 15 gången och stipendiebeloppet ska användas till personlig utveckling och ledarskapsutveckling. Årets stipendiater offentliggörs den 3 maj och stipendiet delas ut av H.M. Konungen.

Kungen med och bestämmer

Ansökningarna går igenom en noggrann urvalsprocess som startar med att alla nomineringar och ansökningar läses av Stiftelsen Ungt Ledarskap innan ett antal personer väljs ut för djupgående intervjuer, personlighetstester och referenstagning.

Samlat bildar detta ett underlag som H.M. Konungen och styrelsen för Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap utgår från i valet av årets stipendiater.

– Vi är oerhört stolta för alla fina nomineringar av unga modiga, omtänksamma och handlingskraftiga ledare. Nu har vi gjort det första urvalet och kommer under de kommande veckorna att välja vilka som tar emot årets Kompassrosstipendium, säger Rebecca Sundberg.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hyresgäster anmäler utförsäljningen av allmännyttan

Nyheter Anser att försäljningen av Sollentunahems lägenheter är olaglig Hyresgäster som berörs då försäljningen av Sollentunahems fastigheter fortsätter med lägenheter i Häggvik, Tureberg och Edsberg har skickat in en anmälan till Hyresnämnden i hopp om att kunna stoppa...torsdag 22/4 5:40

Fas 3 inleds i Stockholm – nu är det 60-plussarnas tur

Nyheter Nästa grupp "tjuvstartar" vaccinationen Nu har bokningen av vaccination för 60-plussarna öppnat. Dessutom öppnar en telefonlinje för bokning av vaccintid. "Det ska vara enkelt", säger regionrådet Anna Starbrink (L)onsdag 21/4 22:45