Schweiziskt bolag bygger miljöjättens nya anläggning i Bro

Det händer grejer på Ragn-Sells kretsloppsanläggning Högbytorp i Upplands-Bro. Nu står det klart att det schweiziska företaget Hitachi Zosen Inova fått uppdraget att bygga anläggningen där Ragn-Sells avser att hantera flygaska med start sommaren 2022.

  • Publicerad 05:05, 17 jun 2020

Mitt i har tidigare berättat om företagets planer på en ny byggnad där man vill börja ta om hand och utvinna värdefulla ämnen ur flygaska.

Nu står det klart att det är det schweiziska företaget Hitachi Zosen Inova som kommer få uppdraget att bygga anläggningen där flygaskan ska hanteras.

Faktum är att bygget redan är igång, den 14 april togs det första spadtaget.

Det här händer när bygget är klart

Genom en världspatenterad process som Ragn-Sells tagit fram och kallar för Ash2Salt så kan bland annat kalium och flera andra värdefulla ämnen utvinnas ur flygaskan, medan miljögifter och andra oönskade ämnen avlägsnas i samband med den här processen.

– Våra cirkulära lösningar ger minskade utsläpp, skapar jobb och bidrar till att etablera svensk grön teknik som export. Vi är glada att samarbeta med välrenommerade Hitachi Zosen Inova, som har lång erfarenhet av att projektera och bygga industrianläggningar med moderna system, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox i en kommentar.

Mikael Hedström, vd, Ragn-Sells Treatment & Detox. Foto: Pressbild

300 000 ton giftig flygaska – per år

Bakgrunden till satsningen i Upplands-Bro är det faktum att det i Sverige årligen produceras 300 000 ton giftig flygaska i samband med att sju miljoner ton avfall bränns för att skapa el och fjärrvärme.

En ansenlig del av den här flygaskan brukar skickas utomlands utan att värdefulla ämnen tas om hand eller miljögifter avlägsnas.

– Vår lösning låter svenska energiproducenter få sin aska omhändertagen i Sverige, på ett sätt som både tar vara på en rad resurser och tar bort gifterna, säger Mikael Hedström.

Till sommaren 2022 är det tänkt att alltsammans ska vara uppe och rulla och flygaska ska tas om hand.


 

Minderåriga i bråk vid Kungsängens IP – en pojke knivhöggs

Polisinsats under torsdagskvällen. Under torsdagskvällen strax innan 21 så larmades polis och ambulans till Kungsängens idrottsplats med anledning av att en minderårig pojke skadats. Uppgifter till Aftonbladet säger att en person...fredag 24/9 12:44

Covidsmittan minskar i Upplands-Bro

Märkbar nedgång den senaste veckan. Antalet konstaterat smittade i kommunen minskar. Under den senaste veckan har det noterats 31 nya covidfall, det här är en minskning med 17 fall sedan förra veckan.torsdag 23/9 17:48