Schäfern Rex i Bredäng är en verklig guldklimp

Bredängsbon Peter Bergman uppmärksammades nyligen som en av de senaste årens mest lovande företagare. Mycket av den framgången kan han tacka sin egen hund för.

  • Publicerad 15:24, 10 jun 2012

Schäfern Rex ser kanske ut som en helt vanlig hund när han strövar omkring på Bredängs gator tillsammans med husse Peter Bergman. Men faktum är att han utgör stommen i ett bolag som just nu väcker stort intresse, både på hemmaplan och i länder som Kina, Kanada, Australien och Botswana.

– Min hund är värd sin vikt i guld. Rex har spårat fram en fyndighet som är värd över en miljard kronor i Bergslagen, säger Peter Bergman, geolog och vd för OreDog.

Bolaget använder hundar för att spåra fram malm, som exempelvis kan innehålla guld, silver, koppar och zink.

– Hundar hittar hundra procent av malmen, för de spårar fram det som finns under marken också. Geologer hittar bara några procent av det som finns, berättar ­Peter Bergman.

Peter började intressera sig för malmhundar när han jobbade som oljegeolog i USA och tog kontakt med personer som hade använt sig av hundar i Oklahoma under tidigt 1900-tal. När han kom tillbaka till Sverige vidareutvecklades idén.

Traditionen med malmhundar sträcker sig långt tillbaka även i Sverige men intresset och kunskapen dog ut i samband med att industrikrisen slog till under 70-talet. Men nu är intresset desto större.

Peter Bergman uppmärksammades nyligen av forskningsstiftelsen Vinnova, som tycker att hans affärsidé är en av de mest lovande under de senaste åren. Samtidigt förhandlar han just nu med Hälle­fors kommun om att starta en gymnasielinje och yrkeshögskoleutbildning för blivande hundförare.

– Så att vi ska kunna anställa folk. Det finns ett behov av ytterligare 5 000–10 000 jobb inom gruvindustrin, men det finns inte tillräckligt mycket utbildad personal.