Peppade. Ester Holmén och Teresia Pettersson Ö2 Scenkonst tillsammans med hunden Elsa vid scenen på Bergsgatan 11 som man tagit över från Fria Teatern.

Scenen på Bergsgatan lever vidare

Fria Teatern har dragit igen ridån på Bergs­gatan. Men den lilla ­scenen får leva vidare när ett gäng från Söder tar över. – Frigruppsteatrarna försvinner en efter en så det är jätteviktigt att scenerna får finnas kvar.

  • Publicerad 15:10, 23 sep 2022

– Vi målar mellan föreställningarna och så ska nya skyltar upp också, berättar Teresia Petterson, en av Ö2 Scenkonsts grundare.

Fri-teatergruppen Ö2 är så pass nya på Kungsholmen att man utför renoveringsar­beten parallellt med föreställningar och repetitioner.

– Men vi börjar spela på en gång och räknar med unge­fär 55 föreställningar redan i höst.

”Rökfri, Djurfri, Bostadsfri” som gått på Bergsgatan under augusti och som återkommer under hösten. En pjäs som handlar om bostadsmarknaden i Stockholm och vi hur påverkas emotionellt av den. Foto: Kevin Chang

Ö2 har hållit till på Södermalm sedan gruppen grund­ades 2017. Nu går alltså flytt­en över Riddarfjärden till Bergsgatan där lokalen är lite mindre än den gamla på Söder.

Men det lilla kan faktiskt vara en fördel.

– Närheten till publiken är jätteviktig och vi älskar det. Jag har suttit som publik nu och det är fantastiskt hur nära man kommer, säger ­Teresia.

Ö2 erbjöds ta överteatern

Fria Teatern höll till på Bergsgatan i över 20 år, men när de tidigare i år meddelade att de går i pension erbjöds Ö2 ta över teatern. Vilket gladde alla, inklusive bostadsrättsföreningen, berättar Teresia.

– De var positiva till vår verksamhet och vi har haft jättefina samtal. Det känns väldigt sympatiskt att de vill att det ska fortsätta vara teater. Frigruppsteatrarna försvinner en efter en så det är jätteviktigt att scenerna får finnas kvar.

– Och många glada grannar har stuckit in huvudet och velat säga hej när dörren varit öppen, fyller Ester Holmén i.

Bostadspjäs

Ester är med i Ö2 Ung vilket är teatergruppens plattform som lyfter unga scenkonstnärer. Ester Holmén har regisserat och varit med och skrivit pjäsen ”Rökfri, Djurfri, Bostadsfri” som gått på Bergsgatan under augusti och som återkommer under hösten.

En pjäs som faktiskt känns extra relevant för många i innerstan då den handlar om bostadsmarknaden i Stockholm och vi hur påverkas emotionellt av den.

– Det är få saker som är så angelägna för så många som bostadssituationen i den här staden, säger Ester och fortsätter.

– Den handlar om hur man påverkas av bostadsmarknaden i sitt liv. Allt från par som är i skilsmässa och som inte kan flytta isär, till att man inte kan flytta hemifrån till att faktiskt hamna i hemlöshet.

Det blir mest teater för vuxna på Bergsgatan, men också föreställningar för barn och läsning av nyskriven dramatik.

– Ofta skickar folk in material in som de vill testa. Det vore kul att se om det kommer nya från Kungsholmen som skickar in texter, säger Teresia Pettersson.

Ytterligare några föreställningar på Bergsgatan i höst

“Kejsarens nya kläder!” KEL gästspelar på Ö2 premiär 10 oktober.

Ö2 residens presenterar IGEN- en konsert med franska sånger med Marie Öhrn och DanielKyhlén. 3 oktober, 6 oktober och 17 oktober

“Kontrabassaxen”. Saxteatern gästspelar premiär 21 november spelas tom 4 december.

“Rökfri/djurfri/bostadsfri“ lär spelas extra under hösten.

“Efter Fedra”Återkommer också i höst. 

Källa: Ö2 Scenkonst

Visa merVisa mindre