Saxofonisten som trotsar nazismen

Aktivisten, musikern och Söderbon Dror Feiler, 67, använder musiken som politiskt vapen. Trots att han tidigare dömts för att ha spelat Här kommer Pippi Långstrump i protest var han på plats igen vid lördagens nazistdemonstration. – Pippi Långstrump har blivit en symbol för civil olydnad, säger han.

  • Publicerad 10:05, 27 aug 2018

Lördagen 25 augusti skulle Nordiska Motståndsrörelsen demonstrera med start från Kungsholmstorg. Men längre än så kom de inte. Marschen som var tänkt att gå runt Kungsholmen blev inställd. De stod istället kvar på torget i protest mot polisen.

På plats fanns flera motdemonstranter längs avspärrningarna som uttryckte sin besvikelse och ilska över att NMR fått tillstånd att marschera längs stadens gator. En av dem var musikern och tonsättaren Dror Feiler. Med sin saxofon spelar han för yttrandefriheten och har tidigare spelat mot flera nazistdemonstrationer.

– Jag är här idag för att försvara yttrandefriheten men tyvärr gör inte polisen detsamma. De tillåter att nazisterna får gå omkring här. Deras agerande gör att vår yttrandefrihet begränsas till förmån för nazisternas så kallade ”yttrandefrihet”.

Dror Feilers saxofon ljuder mellan husen. Foto: Daniel Díaz

Toner med kraft

Efter en stunds skrikande av ramsor som: ”Vi är många vi är starka, krossa nazismen nu” plockar Dror fram den guldglänsande saxofonen och spelar Här kommer Pippi Långstrump. Med kraft och passion är det som att han tvingar ut de upprörda tonerna över avspärrningarna, poliserna och träffar NMR-anhängarnas trumhinnor.   

Varför spelar du just den melodin?

– Pippi Långstrump har blivit en symbol för civil olydnad. Hon gör inte som Prussiluskan eller poliserna Kling och Klang säger åt henne att göra. Vi kan lära oss av henne för när lagen inte fungerar som den ska är det vår skyldighet att bryta mot den.

Om det bedöms som olagligt så får jag ta det

Dror Feiler

Dömd för störande av SD-tal

Det är inte bara mot NMR som Dror spelar sina höga toner, även Sverigedemokraterna har fått ta del av saxofonistens musikaliska protest.

– Jag greps i Almedalen två gånger när jag demonstrerade mot SD för att jag spelade Pippi Långstrump och störde deras talare Björn Söder. Jag gjorde även samma sak mot Jimmy Åkesson på Nytorget.

Enligt SVT blev Dror dömd 2015 för dagsböter på omkring 10 000 kronor för att ha stört Sverigedemokraternas möten under deras valturné 2014.

Du blev dömd vid dessa tillfällen, men ändå fortsätter du, varför?

– Jag ser det som en medborgerlig rättighet och skyldighet att varna för rasistiska och demokratifientliga rörelser. Jag hindrar dem inte på något sätt att hålla tal. Jag uttrycker bara min avsky och irritation mot att de sakta håller på att avveckla vår demokrati. Om det bedöms som olagligt så får jag ta det.