Saweståhl: ”Tyresö Strand får vårdcentral”

Tyresö får en fjärde vårdcentral, i bästa fall redan i november, enligt Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande. – Det kommer att lösa många problem, säger han.

  • Publicerad 11:18, 24 aug 2018

Riddarens vårdcentral ska öppna vid Strandallén, i Tyresö Strand, berättar Fredrik Saweståhl (M). Den ska ligga i det nybyggda huset Grindstolpen vid Strandrondellen.

Där byggs det, som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat om, 50 bostadsrätter i ett hus med lokaler för verksamheter i botten.

– Riddarens vårdcentral har tecknat kontrakt med den som bygger. Huset som byggs är klart, men inredningen saknas, säger Saweståhl.

Enligt honom kommer den nya vårdcentralen att öppna i november. Alla beslut är dock inte tagna. Det är landstingspolitikerna som har sista ordet när det gäller vilka som får driva husläkarmottagning.

– Avtalsfrågan ska upp på ett landstingsmöte, men det är en ren formalitet, säger han.

Driver två vårdcentraler

Den privata vårdföretaget Riddaren driver i dag två vårdcentraler – en i Märsta och en i Kista. I Tyresö kommer de att kunna ta hand om upp till 10 000 patienter, enligt Saweståhl.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om problemen med vården i Tyresö. När landstinget förra året mätte hur nöjda patienterna var med tillgängligheten vid sina vårdcentraler hamnade Aleris i Tyresö med 63 procent längst ner.

Tyresö har inte heller gott om vårdcentraler sett till antal invånare. Tyresö har tre vårdcentraler på en befolkning om över 40 000 invånare, medan Danderyd har sex vårdcentraler på färre invånare.

Kommer det här göra att Tyresöborna blir mer nöjda med vården tror du?

– Det finns ingen vårdcentral i Strand eller i östra delen av Tyresö. Båda de som finns i centrum har haft problem med dålig tillgänglighet och väldigt många listade patienter. Det här kommer att avlasta de andra vårdcentralerna och lösa många problem, säger han.

Kommunen har diskussioner med ännu en privat vårdgivare som letar lokal i Tyresö, enligt Saweståhl.

– Det är en större aktör – jag kan inte säga vilken – som vi har haft möten med och kommer att ha fler möten med för att se om det finns passade lokaler, säger han.

Socialdemokraterna i Tyresö och i landstinget kom för ett par veckor sedan med löftet att bygga en ny vårdcentral om de vinner landstingsvalet, vilket Mitt i skrev om. Granängsringen vore en lämplig plats, tyckte partiet.

– Det är en bra plats. Där ska det byggas nya bostäder med lokaler i bottenvåningen som skulle kunna vara lämpliga, men vi letar andra lokaler som är tillgängliga snabbare om aktören skulle vilja det.

Fakta

Andra planer

Det finns planer på att bygga ut huset där vårdcentralen i Trollbäcken ligger.

Bollmora vårdcentral kan komma att få större lokaler – om landstinget vill – om ett par år när kommunens personal, som nu sitter på våningen ovanför vårdcentralen, kan flytta till nybyggda lokaler. Detaljplanen är inte klubbad än.

 

Källa: Fredrik Saweståhl
Visa merVisa mindre