Saweståhl om skatten: ”Inte ett seriöst förslag”

Skattefrågan avgjordes inte under gårdagens möte i kommunstyrelsen. – Det var inte ett seriöst förslag som vi kunde fatta ett beslut kring, säger Fredrik Saweståhl (M), om ”Tillsammans för Tyresös” förslag om skattehöjning.

  • Publicerad 14:26, 7 nov 2018

Under gårdagens kommunstyrelse var förslaget att kommunalskatten för nästa år skulle slås fast till 19,50 procent. Men så blev det inte, som Mitt i Tyresö skrev om tidigare i dag.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna – som väntas bli det nya styret – föreslog på mötet att skatten skulle höjas. Partierna vill höja skatten med 45 öre för varje intjänad hundralapp. Förslaget fick Fredrik Saweståhl (M), nuvarande kommunstyrelsens ordförande, att yrka på återremiss.

– På sittande möte kastar de fram en chockhöjd skatt som skulle placera Tyresö i en division av skattesatser som inte borde förekomma i Stockholmsregionen. Det fanns ingen utredning, inget underlag. Det var inte ett seriöst förslag som vi kunde fatta ett beslut kring. Jag föreslog därför att ärendet skulle skickas på återremiss, säger Saweståhl.

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna stödde också återremissen, berättar han.

Vad händer nu?

– Förvaltningen måste gå igenom det här.

Vill ändra i budgeten

”Tillsammans för Tyresö” – som MP, L och S kallar sig – anser att kommunen står inför ett svårt ekonomiskt läge och menar bland annat att markförsäljningar under flera år har fått täcka löpande kostnader och att kommunen inte har gått så mycket plus som behövs för att täcka framtida stora investeringar.

Hur ser du på det?

– Det är helt enkelt inte sant. Det stämmer visserligen att några verksamhetsområden har gått med underskott men sammantaget har vi gjort ett överskott i 21 år. Det har inte alltid hamnat i den nivån vi har önskat, ibland har vi hamnat högre och ibland lägre. Vi har långsiktigt och uthålligt haft en ansvarsfull ekonomi, säger Saweståhl.

Han tillägger:

– Vi har inte några underliggande stora ekonomiska problem. Det finns verksamhetsområden som behöver mer resurser. Det har påbörjats ett ganska stort arbete att åstadkomma mer kvalité för en rimlig summa pengar.

Han berättar att förslag till budgetförändringar kommer att presenteras.

–  Vi vill bland annat skjuta till mer pengar till skolan och äldreomsorgen, men utan att höja skatten.

Fullmäktige ska fastställa skattesatsen i november, enligt lagen. Det finns i dag inga fler planerade möten i kommunstyrelsen innan fullmäktige 22 november, då också det nya styret väntas klubbas.