Satte eld på sin lägenhet – dömd till fängelse för mordbrand

En Rotebrobo i 30-årsåldern har dömts för mordbrand. Mannen anlade en brand i sin egen bostad i Rotebro centrum den 9 mars i år och svart rök vällde ut ur lägenheten.

  • Publicerad 04:39, 26 jun 2020

Det var vid lunchtid den 9 mars som brandkåren Attunda fick larm om att det brann i ett flerfamiljshus i Rotebro.

När de kom dit var branden fullt utvecklad i lägenhetens kök och sovrum.

Elever skickades hem efter misstänkt mordbrand i Rotebro

Kläder på spisen

Brandmännen bröt upp den låsta lägenhetsdörren och släckte branden. Då de noterade att det låg en hög brända kläder på spisen i köket fattade de misstankar om att branden var anlagd och polisen inledde en förundersökning om grov mordbrand.

Redan lite senare samma dag greps lägenhetsinnehavaren i närheten då han själv vinkade till sig en polisbil som var på väg från brottsplatsen och sa till polisen att de borde ta med honom.

”Konkret fara för flera”

Mannen åtalades för grov mordbrand och bevisningen var stark, enligt Attunda tingsrätt. Dock dömdes han för mordbrand, inte grov mordbrand, trots att branden utgjorde ”en konkret fara för flera människor”.

Detta då faran för övriga människor i bostadshuset, menar tingsrätten, har var relativt långt ifrån att förverkligas – förutom för de som kunde ha varit i lägenheten precis ovanför – och därför har det inte funnits ”en sådan kvalificerad fara för flera människor som krävs för att mordbranden ska vara att betrakta som grov”.

Ingen förslagenhet

Straffvärde fastställdes till tre år och sex månaders fängelse. Tingsrätten menar att det är försvårande att branden anlagts i ett flerbostadshus med ett större antal lägenheter. Å andra sidan har gärningen inte präglats av någon särskild förslagenhet eller planering, resonerar tingsrätten.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nej till V-förslag om drönare

Nyheter Motionen avskrivs från vidare handläggning Kommunledningskontoret gjorde tummen ner till motion om att använda drönare i Sollentuna kommuns verksamhet.onsdag 12/5 12:48

Vistelseförbud kan införas om för många samlas

Nyheter "Nu har vi möjligheten att stänga av om det behövs" Precis som i fjol ska hjärtan och popup-parker påminna Sollentunaborna om att hålla avstånd i sommar. Nytt för i år är att kommunen också kan införa vistelseförbud och stänga av platser om för många...tisdag 11/5 13:15