Släckning. Branden kunde släckas snabbt, men lokalen blev rejält rökskadad. Foto: Sacharias Källdén

Satte eld på krog i Huvudsta – döms

Han hällde bensin i entrén – och tände på. Nu döms mannen mot sitt nekande för att ha anlagt en brand på sin före detta arbetsplats i Huvudsta.

  • Publicerad 05:15, 16 okt 2021

Det var den 16 juni 2018 som polis och brandkår larmades om en brand på en restaurang i Huvudsta. Branden hade startats vid entrédörren och lokalen var i princip rökfylld. Släckningsarbetet gick fort och ingen person kom till skada eftersom att detta var mitt i natten och ingen var på plats.

40 minuter efter larmet greps en misstänkt som hade bensin på sina strumpor och dessutom luktade brandrök.

Han åtalades och har nu dömts för skadegörelse till tre månaders fängelse i tingsrätten. Skadorna på restauranglokalen har uppskattats ha ett värde på 200 000 kronor.

Jobbade på restaurangen

I domen framgår att mannen tidigare jobbat på restaurangen och att han hamnat i konflikt med restaurangägaren.

Mannen förnekar brott. Han har sagt att han inte ens var i närheten av restaurangen under natten den brann. Som förklaring till att han hade bensin på sina kläder sa han att han brukade meka med bilar, vilket inte gick hem hos rätten.

Rubriceringen var inte självklar. Åklagaren ville ha mannen fälld för det grövre brottet försök till mordbrand. Men det tyckte rätten inte var aktuellt eftersom att det inte fanns spridningsrisk för branden, enligt expertutlåtanden. Därmed fanns heller ingen konkret fara för omfattande förstörelse.

Rätten avslog också restaurangägarens ersättningsanspråk på cirka 35 000 kronor för kränkning och inkomstbortfall. Det saknas tillräckligt samband mellan den brottsliga gärningen och de påstådda skadorna, skriver man i domen.