Hissbolaget på plats i Alby för att undersöka hissen. Foto: Anders Björklund

Satt fast i hissen under tre dagar i Alby centrum

Brandkåren bröt upp dörren på måndagsmorgonen – en man fördes till sjukhus svårt medtagen. Hissen går upp till en tandläkarmottagning i Alby centrum. – Det var en av våra tandhygenister som började klockan 06.30 i morse som hörde ljud inifrån hissen och kunde slå larm, säger Ibbe Gnem som är vd för Distriktstandvården.

  • Publicerad 08:00, 1 okt 2018

Det är P4 Stockholm och SVT som rapporterar att mannen kunde ta sig ut med hjälp av Södertörns brandförsvarsförbud under måndagsmorgon.

Brandkåren, som fick bryta upp dörren, tror att mannen har suttit fast i hissen sedan i fredags.

– Vi fick ett initialt larm om att mannen skulle ha varit i hissen sedan i fredags. Så vitt vi kan bedöma så var han i dåligt skick när vi fick ut honom så han har troligtvis varit där länge, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund till SVT.

Mannen som är i 50-årsåldern är förd till sjukhus och ska vara mycket medtagen enligt Sveriges radio.

Här fastnade hissen

Roger Magnusson säger till Mitt i Botkyrka att hissen fastnat mellan två våningar. Det är hissen som till våningen med tandläkarmottagningen som fastnat.

– Enligt vår personal på plats var det mellan bottenvåningen och våning 1, säger Roger Magnusson.

Hissbolaget på plats för att undersöka hissen. Samtidigt är en kund på väg till trappen mot tandläkarmottagningen. Foto: Anders Björklund

”En anställd hittade honom”

När Mitt i kommer till platsen sitter hisskorgen fast i närheten av bottenvåningen.

– Det var en av våra tandhygenister som började 6.30 i morse som hörde ljud inifrån hissen och kunde slå larm. Det här var inte en kund till oss. Varför han befann sig hissen vet jag inte, säger Ibbe Gnem som är vd för Distriktstandvården.

Tandhygenisten säger till P4 Stockholm att hon kände lukten av människoavföring och sedan hörde jämmer från hissen. Enligt tandhygenisten berättade mannen att han suttit fast i tre dagar och att han var jättetörstig.

 Förbipasserande i Alby centrum såg pådraget.

 ”Jösses vi såg när de var där i morse och när de körde i väg en man med ambulans” skriver en man på Mitt i Botkyrka Salems facebooksida.

Butikspersonal som Mitt i talar med vittnar om att allt var över när de kom för att öppna sina butiker.

Alby centrum. Foto: Anders Björklund

”Fruktansvärt”

Räddningstjänsten vet inget om mannen förutom hans ålder. Det vet  inte heller Botkyrkabyggen som äger huset där hissen fastnat.

– Oavsett vem det är så är det fruktansvärt. Ingen ska behöva sitta fast en hel helg, säger Charlotta Lundström som är pressansvarig på Botkyrkabyggen.

Gör undersökning

Botkyrkabyggen som äger huset där hissen fastnade meddelar att hissen kommer att undersökas. Hissbolaget som sköter hissen är på plats under förmiddagen för att undersöka tekniken.

– Vi är även i kontakt med väktarbolaget för att se hur deras ronderingar i centrum ser ut och vilka utrymmen de varit i under helgen. Vi kommer även att tala med hyresgästerna som hyr lokaler i centrum för att se hur deras stängningsrutiner ser ut. Och vi kommer även att undersöka våra egna rutiner. Men vi misstänker inte att någon gjort fel, säger Charlotta Lundström.

ARTIKELN UPPDATERAS