Den slitna konstgräsmattan på Vårbergs IP ska läggas om. Mycket annat ska också rustas. Foto: Märta Lefvert

”Satsningen på Vårbergs IP alldeles för dyr”

Vårbergs IP ska rustas, för nästan en halv miljard kronor. Alldeles för dyrt, tycker Moderaterna. – Det går ut över satsningar i andra områden, säger Henrik Sjölander (M).

  • Publicerad 10:39, 29 maj 2018

Vårbergs IP är över 40 år gammal och rejält sliten. Men en stor uppgradering är på gång, som Mitt i tidigare har berättat. En ny multihall ska byggas, som ska rymma både en teknikhall för fotboll, en fullstor idrottshall och en fritidsgård.

Dessutom ska 11-spels-konstgräsplanen läggas om och två helt nya konstgräsplaner skapas (på den nuvarande grusbelagda 11-spelsplanen och på en gräsyta, som blir en 7-spelsplan). Det blir också en rundbana för skolidrott och en motionsslinga.

Kostnad: 473 miljoner kronor.

– Det är alldeles för dyrt. Vi är positiva till utvecklingen av Vårbergs IP, behovet är ju stort inte minst med tanke på alla nya bostäder som ska byggas. Men den här blir en av stadens dyraste idrottsinvesteringar. Den går ut över satsningar i andra områden, säger Henrik Sjölander, gruppledare för moderaterna i fastighetsnämnden.

Vill se fler enklare hallar

Som jämförelse nämner han bygget av en dubbel idrottshall och en 11-spels-konstgräsplan vid Kämpetorpsskolan i Älvsjö och bygget av två fullstora idrottshallar i Kristineberg på Kungsholmen. Kostnaden för vart och ett av de projekten beräknas till cirka en tredjedel av kostnaden i Vårberg.

Han lyfter också fram koncepthallarna – enklare idrottshallar som Alliansen satsade på när man satt vid makten i Stockholms stad.

– För 473 miljoner kan man bygga tio koncepthallar. Fyra sådana har byggts, för 40 miljoner kronor styck, i snitt. Det är en modell att applicera på fler platser, säger Henrik Sjölander.

”Måste få kosta”

Emilia Bjuggren, socialdemokrat och idrottsborgarråd, tycker att Henrik Sjölander är helt fel ute. Politik handlar om prioriteringar, betonar hon – och anser att det är värt att lägga extra pengar i Vårberg även om det innebär att en idrottssatsning krymper någon annanstans.

– Rustningen av Vårbergs IP är ett jätteprojekt som måste få kosta. Investeringen görs i ett område där både barn, ungdomar och vuxna rör sig mindre och har sämre hälsa än i många andra områden, säger hon.

11-mannagrusplanen som ska få konstgräs.     Foto: Märta Lefvert

Hon tycker också att jämförelsen med Kämpetorpsskolan haltar, eftersom multihallen i Vårberg ska rymma allt från en teknikhall för fotboll till fritidsgårdsverksamhet och för att idrottsplatsen är tänkt som en mötesplats för alla Vårbergsbor som vill röra på sig.

– Det här visar återigen att Moderaterna prioriterar skattesänkningar framför barn och unga i utsatta områden, säger hon.

Forsgrenska blev dyrare

Moderaterna är dessutom oroliga för att Vårbergs IP ska bli ännu dyrare än beräknat, en oro som de motiverar med att andra stora byggprojekt kraftigt fördyrats.

Ett exempel i söderort är renoveringen av Högdalens sim- och idrottshall som först budgeterades till 42,5 miljoner kronor men nu har en budget på 160 miljoner kronor, eftersom behoven visade sig vara större än man först trodde.

Ett annat exempel är ombyggnaden av Medborgarhuset med Forsgrenska badet på Södermalm där notan nu ligger på cirka en miljard kronor (i stället för ursprungliga 485 miljoner kronor).

 

Fakta

Allianspartierna röstades ner

Inriktningsbeslutet för Vårbergs IP klubbades vid fastighetsnämndens möte den 22 maj.

Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna ville återremittera ärendet till fastighetskontoret, på grund av den höga kostnaden, men blev nedröstade av den politiska majoriteten.

 

 

Visa merVisa mindre