Det har tidvis varit stökigt i Västertorp och enkäter visar att många känner otrygghet. Foto: Läsarbild arkivbild

Satsning ska göra Västertorp tryggare

Nu ska Västertorp bli tryggare. Polisen och stadsdelsförvaltningen ska prioritera området under 2018. Startskottet blir en vandring, dit alla bjuds in på onsdag kväll.

  • Publicerad 16:33, 7 mar 2018

Stökiga barn och ungdomar spred rädsla i Västertorp och Fruängen i höstas. Invånarna reagerade på snatterier, ordningsproblem och misshandel. Nu har det blivit mycket lugnare – inte minst för att stadsdelsförvaltningen och polisen agerade snabbt.

– Polisen kartlade vilka de unga var, fritidsgården och fältarna mötte upp dem och socialsekreterare gjorde insatser för enskilda. Vi jobbade också mot skolan och en föräldragrupp startade, berättar Clas Cederlid, preventionssamordnare vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Insatserna fick god effekt. Ändå väljer stadsdelsförvaltningen och Skärholmspolisen att prioritera Västertorp i sin uppdaterade samverkansöverenskommelse för 2018 (vid sidan av Liljeholmen som var prioriterad område redan 2017).

Rädda för överfall

En viktig orsak är resultatet av stadens stora trygghetsmätning 2017. Den visade bland annat att 20 procent av Västertorpsborna är oroliga för att bli överfallna utomhus, att 18 procent råkat ut för stölder och att 5 procent blivit rånade. Det är högst siffror i hela Hägersten-Liljeholmens stadsdel.

– Mätningen visade att det finns mycket oro och otrygghet i Västertorp. Det ska vi försöka ändra på, säger Clas Cederlid.

En första insats kommer på onsdag den 14 mars*. Klockan 17 finns tjänstemän på plats vid t-banan för att svara på frågor om trygghetsarbetet. Klockan 18 startar en vandring.

– Då kan invånarna själva visa oss platser som de tycker är otrygga och berätta vad de tycker ska förändras. De kanske vill ha bättre belysning eller vill få bort klotter och skymmande sly, säger Clas Cederlid.

Ungdomar i fokus

Västertorp och Liljeholmen är alltså de områden som prioriteras geografiskt under 2018. Dessutom ska arbetet med ungdomar vara i fokus, i hela stadsdelen.

– Vi arbetar förstås alltid mycket med ungdomar, men det här innebär att den gemensamma prioriteringen blir ännu tydligare, säger Clas Cederlid.

* Det blir en närmiljövandring också i Fruängen, den 22 mars. Också där möts man vid t-banan kl 17, och startar vandringen kl 18.

 

Tobaksaffär i Västertorp rammades