Satsning ska få fler tjejer att idrotta

Klyftorna när det gäller idrott och hälsa är i dag stora, visar undersökningar. Korpen ska i ett samarbete med två fritidsgårdar i Skarpnäck locka unga tjejer till att upptäcka och fastna för idrott och träning.

  • Publicerad 10:56, 15 feb 2017

– Rörelse- och hälsoklyftorna måste minska. Vi vill att fler tonårstjejer ska upptäcka idrotten och hoppas på sikt att många fortsätter, och  till exempel blir aktiva i idrottsförbund eller föreningar, säger Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknad- och idrottsborgarråd.

Regelbundna undersökningar visar att rörelse- och hälsoklyftorna i staden i dag är stora. Minst aktiva är barn i ekonomiskt svaga familjer och tjejer i tonåren. För att nå personer som befinner sig långt från träning och fysisk aktivitet har Sockholms stad beviljat stöd till Korpen MIF. Med sitt projekt ”Aktiv ungdom i Skarpnäck” ska de arrangera två träningar i veckan tillsammans med två ungdomsgårdar i området – en möjlighet för ungdomarna att prova på olika idrottsformer. Projektet riktar sig främst till tjejer och pengarna hämtas ur stadens idrottsbonus, medel som syftar till att öka andelen fysiskt aktiva personer.

– Om föreningarna får större stöd minskar deras behov av ta avgifter vilket öppnar upp för många fler att delta, säger Emilia Bjuggren.

Om ett år utvärderas satsningen för att se hur många som deltagit, och  vad den har lett till.

– Vi hoppas att resultaten blir bra, jag skulle gärna se att vi kan fortsätta med det här under några år framåt, det behövs, säger Emilia Bjuggren.