Genom att läsa högt för sitt barn varje dag, kan man som förälder öka barnets ordförråd med 35 000 fler ord i vuxen ålder, jämfört med om man inte hade läst. Det uppger Stockholms stadsbibliotek som startat en kampanj för att få vuxna att läsa mer för sina barn.

Ord är viktiga för att förstå världen och det omgivande samhället. Forskning som biblioteket presenterar visar att det behövs ett ordförråd på 50 000 ord för att fullt ut förstå en dagstidning.

– Att uppmuntra till läsning är ett av bibliotekens viktigaste uppdrag och det går aldrig att uppmärksamma för mycket. Därför går vi nu ut i en högläsningskampanj, säger Elisabeth Aquilonius, biträdande stadsbibliotekarie i Stockholm i ett pressmeddelande.

"Utan språk kan du inte komma någonstans"

På biblioteken i Skärholmen och Bredäng har de bland annat lagt ut en film på sin Facebook-sida där personalen läser högt ur boken ”Humlan Hanssons hemligheter” som vänder sig till låg- och mellanstadiebarn.

– Alla som jobbar läser varsitt kapitel. Vi skyltar också upp med böcker som vi rekommenderar för att locka till läsning, säger Henrik Sillah, fritidspedagog på Bredängs bibliotek.

Varför är den här kampanjen viktig?

– Språk är makt. Utan språk kan du inte komma någonstans i världen. Att lyssna på högläsning är extremt viktigt för att få ett språk, säger Henrik Sillah.

Både läsförmågan och läsförståelsen har gått ner i samhället generellt. Sedan 2012 har andelen barn som läser varje dag minskat. Många föräldrar slutar också läsa för sina barn när de börjar läsa själva, uppger stadsbiblioteket.

"Det viktiga är att man läser"

Extra viktigt att jobba med högläsning blir det i ett område där många är trångbodda.

– Om man bor fem personer i en lägenhet och delar rum med alla sina syskon så är det svårt att få lugn och ro och att läsa. Jag tror att det är en bidragande orsak till att folk läser mindre. I områden där människor är trångbodda spelar biblioteken en stor roll eftersom många skickar ut sina barn för att leka. Då är det viktigt att vi fångar upp dem, säger Henrik Sillah och fortsätter:

– Det viktiga är att man läser för sitt barn, inte vad. Det kan vara en bok, en serietidning eller något annat. Läs det som barnet är intresserat av så att det blir kravlöst.

I Bredängs bibliotek brukar personalen ha högläsning för barnen och räknar med att ta upp det igen när pandemin är över.