Kritik. Den kommunala hemtjänsten på Lidingö har fått hård kritik både från äldre och personalen själv under våren. Foto: Pekka Pääkkö

Satsning på hemtjänsten i kommande års budget

Nu har kommunstyrelsen på Lidingö klubbat budgetdirektivet inför nästa år. Majoritetens fokus ligger på kostnadseffektivitet.

  • Publicerad 16:15, 12 jun 2021

Nu planeras stadens ekonomi för de kommande åren.

På kommunstyrelsen 7 juni klubbades budgetdirektiv, den politiska viljeinriktningen för hur skattebetalarnas pengar ska användas.

Direktivet gäller för 2022. Vidare planeras för 2023 och 2024.

För den politiska majoriteten – Moderaterna, Lidingöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – är kostnadseffektivitet ledstjärna, enligt ett pressmeddelande.

Fokus ligger på stadens kärnverksamheter, främst skola och omsorg.

Centern inte nöjd

Pandemin har påverkat skolan och – som Mitt i rapporterat om – äldreomsorgen. Detta gör att tillskott till utbildning och äldreomsorg är att vänta i nästa års budget.

”Lidingöborna ska kunna känna sig trygga med att vid behov få stöd och hjälp med hög kvalitet”, skriver de i pressmeddelandet.

Majoriteten räknar med en penguppräkning i hemtjänsten på 2,65 procent.

Centerpartiet, som är i opposition på Lidingö, vill gå längre och föreslår en penguppräkning inom hemtjänsten på 3,65 procent.

– Vi ser att hemtjänsten ha behov att att höja kvalitet, utbildningsnivå och att personalen får med tid till de äldre. Särskilt efter den nolluppräkning som var 2020, säger Patrik Buddgård (C).