Det blågröna styret i Region Stockholm vill nu visa att de menar allvar med att avvärja krisen i förlossningsvården.

Inför det extrainsatta mötet i regionstyrelsen i morgon meddelar de nu att de skjuter till en halv miljard för att förbättra arbetsförhållandena på förlossningsklinikerna.

En per födande

Pengarna ska finansiera att en barnmorska bara ansvarar för en födande kvinna åt gången, ökad läkarbemanning och rotationstjänstgöring, så att barnmorskor till exempel kan arbeta växelvis i mödravård och på förlossning.

– Nu sätter vi pengar bakom våra löften och visar att vi menar allvar när vi säger att vi vill förbättra förlossningsvården i Stockholm. Att vår förlossningssamordnare efter samtal med såväl fackliga organisationerna som verksamhetschefer och ledningar på våra akutsjukhus på så kort tid har kunnat ta fram en rad åtgärder är ett styrkebesked, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) i ett pressmeddelande.

Flera steg

Sedan tidigare har 108 extra statliga miljoner kronor avsatts för förlossningsvården.

Häromdagen lovade Irene Svenonius ytterligare 100 miljoner för att införa en barnmorska per födande kvinna. Oppositionspolitiker och fackliga organisationer hävdade då att det inte räcker.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-barnmorskornas-krav-regionen-skjuter-till-100-miljoner/repukh!BiuUSL43y1Skvm34asZmIg/

Nu meddelar de blågröna att ytterligare 203,5 miljoner kronor tillförs både 2023 och 2024.

S:t Görans kan öppna

De öppnar även upp för att den nya förlossningskliniken vid S:t Görans sjukhus, som ligger i träda till 2026, kan starta tidigare, för att utöka antalet vårdplatser.