Pavel Mangori, Hassan Aw Ibrahim och Adrian Leven tycker att det bästa med Sätradagarna är att man kan umgås med sina vänner. Foto: Sacharias Källdén

Sätraveckorna är dubbelt så många i år

Förra året var det full fart med aktiviteter för barn och ungdomar i Sätra. Det blev så lyckat att antalet veckor på plats har fördubblats i år, vilket förgyller sommaren för de yngre och skapar mer jobb för ungdomarna.

  • Publicerad 12:42, 24 jun 2021

Att bara ha roligt med sina vänner, det finns allt att göra här i Sätra.

På fältet i Sätradalen möts Mitt i av hög musik, sol och runt hundra barn med spring i benen. Sätraveckorna startade 14 juni och ska pågå i sex veckor.

– Förra året var det många som ville komma och de uppskattade det verkligen och vi fick bra feedback, så därför utvecklade vi det i år, säger Alexander Zadruzny, fritidsledare på festivalområdet.

Det är mest förskoleklasser som kommer, men Alexander Zadruzny säger att även barn i åldern 7-9 år är ganska många och att det finns även några äldre som kommer.

– Jag gissar på att det är omkring 200 barn per dag som kommer. Det varierar hur länge de stannar, säger han.

Ett sätt att umgås

Fotbollsturnering, boxning, pilbågeskytte, volleyboll och en populär studsmatta samsas med en kiosk och ett partytält, där det går att spela pingis, airhockey eller bara slappa med varsin slushie i uppblåsbara sittdynor.

Hassan Aw Ibrahim, 12 år, har varit här flera somrar.

– Det är bra, man får frisk luft och utnyttjar vädret. Att bara ha roligt med sina vänner, det finns allt att göra här i Sätra.

Kompisen Adrian Leven, 13 år, håller med.

– Det är ett sätt att träffa vänner på lovet. Det finns många roliga aktiviteter och man kan umgås istället för att sitta hemma.

För Pavel Mangoris är fotbollen en solklar favorit och snart är det dags för en spontan fotbollscup.

Fler sommarjobb

Evenemanget skapar inte bara roliga minnen för de yngre under den pågående pandemin, utan möjliggör också sommarjobb för äldre ungdomar.

– Vi har närmare 100 ungdomar i åldern 16-18 år som sommarjobbar här.

Alexander Zadruzny själv pluggar till läkare till vardags, men var aktiv på Sätraveckorna även förra året.

– Jag älskar att projektleda och att jobba med barn och ungdomar, säger han.

Är det varma dagar försöker man satsa på vattenlekar med till exempel en vattenspridare. Dagar med dåligt väder fokuserar man på utbildning av sommarjobbarna.

– Det kan vara utbildning om ledarskap och projektledning. Vi vill bidra med kunskaper som de har nytta av senare i livet. Även att lära ungdomarna skriva bra CV är viktigt, säger Alexander Zadruzny.