Brandman berättar för Petros Tesfu att de bröt upp hans dörr för att se om någon var hemma Foto: Daniel Díaz

Sätrabor chockade av kraftig brand i radhus

En kraftig brand härjade ett radhus på Alsätravägen i Sätra på måndagsförmiddagen. Den spred sig inte, men två bostäder intill rökskadades.

  • Publicerad 11:53, 15 okt 2018

Familjen befann sig på nedervåningen när de märkte att det brann på övervåningen. De försökte släcka elden med en brandsläckare och larmade också brandkåren.

Strax efteråt var cirka 40 brandmän från fem brandstationer på plats på Alsätravägen, förstärka av ett uppbåd poliser. De evakuerade hela radhuslängan, som består av sex bostäder.

– Det fanns en risk att branden skulle sprida sig till resten av radhuslängan, men det gjorde den inte. Däremot blev de två radhusen intill rökskadade, säger Jimmy, polisens insatschef.

Rökdykare på väg in i bostaden. Foto: Daniel Díaz

Branden startade vid 11-tiden. En och en halv timme senare är den släckt. Då står många av de evakuerade grannarna kvar på gården intill, tagna av det dramatiska händelseförloppet. Mia Winge är en av dem.

– Jag satt hemma och jobbade när två kvinnor ringde på. De var på promenad och hade sett röken. Jag gick snabbt in och hämtade min dagbok, min dator och mina fotografier. Sen kom polisen och sa att jag måste lämna huset. Då kom chocken, berättar hon.

Tagna grannar – Vassi Savvidis, Mia Winge och Petros Tesfu.   Foto: Märta Lefvert

Petros Tesfu, som bor vägg i vägg med bostaden som brann, var också hemma. Han blev rejält chockad när en av hans grannar bultade på dörren.

– När jag tittade ut såg jag stora lågor slå upp från huset, berättar Petros Tesfu som snabbt lämnade sin bostad.

Vassi Savvidis var på jobbet när hon fick telefonsamtal om att hon måste åka hem.

– Först satt bara och skakade. Sedan skyndade jag mig hit, säger hon och skakar ledset på huvudet.

Grannarna är förstås lättade över att branden inte spred sig till deras bostäder men ledsna över att deras granne fått svåra brandskador på sin bostad.

– Det blir ofta svåra vattenskador också, när man släcker från taket. Om det blev så den här gången vet vi inte än, säger polisens insatschef Jimmy.

Ingen skadades

Ingen skadades vid branden. Två av dem som bodde i radhuset fördes till sjukhus för kontroll, eftersom de andats in rök.

Bostäderna som omgav det brinnande radhuset fick rökskador, men brandmännen lyckades förhindra spridning. Foto: Daniel Diaz

 Rökdykare tar på sig masker för att gå in i huset. Foto: Daniel Dìaz