Snart kan du gymma här! Foto: Anna Nyberg

Sätra får utegym och motionsspår för kvinnor

Snart får Sätra ett nytt utegym, i Sätradalsparken. Det vänder sig särskilt till kvinnor, precis som det nya motionsspår som också anläggs i Sätra.

  • Publicerad 13:40, 24 mar 2017

Utegymmen har blivit populära bland stockholmarna. Många tycker om att styrketräna utomhus, och dessutom är det gratis.

I Skärholmens stadsdel finns redan fem utegym, och i maj invigs ännu ett, i Sätradalsparken. Det byggs just nu, en bit från plaskdammen, och vänder sig särskilt till kvinnor.

Det gör också den 2,5 kilometer långa, grusbelagda motionsslinga som anläggs genom Sätras bebyggda delar (se karta). Hela sträckan blir belyst, så att man kan springa när mörkret fallit. Dessutom röjs sly bort längs spåret, så att sikten blir fri.

– Spåret ska vara ett alternativ till att jogga i skogen vilket av många, särskilt kvinnor, kan upplevas som otryggt. Spåret och utegymmet riktas därför särskilt till kvinnor, säger Sara Heppling-Trygg, ansvarig för stadsutveckling och medborgarservice vid stadsdelsförvaltningen.

Hon betonar att även män får springa i spåret och att de inte är portade från utegymmet. Däremot kommer det att finnas skyltar som signalerar att platsen främst är tänkt för kvinnor. Möjligen signalerar även den rosa färgen på redskapen detta.

– Den här satsningen är ett resultat av kunskap som vi samlat på oss under många år om de behov som finns och vi har pratat med kvinnor i stadsdelen under arbetets gång, säger Sara Heppling-Trygg.

Vid invigningen, den 10 maj kl 18, ordnar den ideella organisationen Löparakademin ett lopp.

– Det är ingen tävling utan ett testlopp. Alla får delta och alla som kommer i mål får en liten gåva av stadsdelsförvaltningen, säger Linn Jansson, projektledare vid Löparakademin.

Hon och en kollega ska också ha också ha fyspass med kroppen som vikt på invigningsdagen, för alla som vill vara med.

Kostnaden för slingan och gymmet blir totalt cirka 1,7 miljoner kronor.

Läs även Mitt:is reportage om att komma i form:

 

 

 

Fakta

Dessa fem utegym finns redan i Skärholmens stadsdel:

Bredängs utegym vid Bredängs camping.

Mälarhöjdsbadets utegym.

Skärholmens utegym vid Skärholmens gård.

Sätra utegym vid Sätra IP och utegymmet vid Sätrastrandsbadet.

Stadsdelen ansvarar för alla utom det vid Sätra IP.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre