Säsongen snart slut: Så har det gått för odlarna på Elfvik

Lokalt uppdrivna grönsaker har blivit åtråvärda för Lidingöborna. Efter första säsongen på Elfvik summerar andelsjordbrukarna Hanna Taubert Valentin och Tina Bennet odlingsåret 2019. – Ett hårt jobb men så himla värt det.

  • Publicerad 12:16, 5 sep 2019

Purjon är på väg upp och i odlingsbäddarna på Elfviks gård sväller squash intill pigga bönor och prunkande sensommarblommor.

– Från att ha plöjt upp en jordslätt har vi nu 36 bäddar med sommarblommor och grönsaker som vi dragit upp från frön. Att vara i det kretsloppet är helt fantastiskt, säger Hanna Taubert Valentin som tillsammans med Tina Bennet driver andelsjordbruket Gröna Udden på Elfviks gård.

Nu är deras första säsong på Elfvik snart slut och de har levererat 108 fullmatade kassar med grönsaker till de tolv andelsägare som abonnerat på grönsakerna från odlingen under premiäråret. Ytterligare 24 kassar ska ut innan säsongen är slut.

Fänkål, gurkor, mangold och litet blomsterprakt.

Intresset för att bli andelsägare, betala för frön och arbete och få lokalt uppdrivna grönsaker i gengäld växer.

– Inför nästa år har vi 30 medlemmar. Vi satsar på att så småningom bli 80 till 100 men vi måste växa organiskt, säger Hanna Taubert Valentin.

Jordloppor tog kålen

Nu är det snart dags att göra höst i landet och planera nästa säsong. Premiäråret har varit lyckat, tycket Hanna Taubert Valentin.

Har ni stött på några problem?

– All kål togs av jordloppor, de gick på allt kålbaserat, även rädisor och pak choi. Synd, för kål är en tacksam växt som levererar och levererar, säger Hanna Taubert Valentin som har jobbat på odlingen hela sommaren.

– Det har varit hårt jobb, folk som gått förbi har frågat om det inte är slitigt. Men jag ser det inte så. Det är så himla värt det, säger hon.

Spännande miljö bland kvinnliga entreprenörer

Miljön på Elfvik där mejeri, restaurang, antikbok och ett jordbruk med får och höns samsas på gården har också gjort sitt till.

– Alla de här kvinnorna och entreprenörer här på Elfvik vill göra något speciellt – och så får vi var med i det, det är häftigt, säger Hanna Taubert Valentin.

 

Fakta

Så går det till

Den som vill bli andelsägare betalar en summa, i år 2500 kronor, för frön, jord och annat som behövs för att driva odlingen. Sedan får de tio veckor i streck en kasse med grönsaker som ska räcka till mat för fyra personer för fyra dagar.

Nu är de 30 platserna inför nästa år fulltecknade.  Den som vill kan skriva upp sig på en intresselista. Blir det avhopp kan de från intresselistan få en av de 30 platserna.

Källa: Grön Udden
Visa merVisa mindre