Christina Flygare vid kolonistugan för att förbereda det som blir mat senare i sommar. Foto: Magnus Liljesköld

Säsongen i gång i stans största koloniträdgård

En solig onsdag tar vi oss till Skarpnäcks koloniträdgårdsförening. Vinden är fortfarande lite sval och naturen nyvaken, men odlingslängtande kolonister har hittat ut. Häng med på en tur in i grönskan!

  • Publicerad 18:49, 5 maj 2022

Det är livsglädje

Klockan 12.30.
Skarpnäcks koloniträdgårdsförening bildades redan 1936 och är med sina 554 stugor den största i Stockholm. På en tomt full av odlingar har Christina Flygare sin kolonistuga.

– Nu håller jag på att rensa bort gammalt från förra året och sen lägger jag på lite mera godis till blommorna. Det blir många dahlior och så chili, tomater, gurka, potatis, rädisor och lök. Och så kanske vi odlar aubergine också. Det mesta äter vi upp under sommaren.

Christina Flygare. Foto: Magnus Liljesköld

Brita Zellhann har satt potatis och lök när Mitt i kommer på besök. Foto: Magnus Liljesköld

Klockan 13.30.

Brita Zellhann har varit gång hela dagen med att fixa, rensa och hälla på ny frisk jord inför den kommande odlingssäsongen.

– Det är livsglädje att komma ner och se hur det börjar spira överallt, när allting börjar knoppas och komma upp och man väcker humlorna och bina till liv. Ja, det är verkligen livskvalitet. Vi har bärbuskar där vi gör sylt och saft av bären och tre äppelträd. I dag har vi planterat potatis och satt ut lök. Det kan ju fortfarande vara lite kalla nätter så det gäller att hålla koll på när det blir frostnätter, så man kan lägga ut lite som skyddar när det blir kallt.

Hasse Andersson har sällskap av sin söta valp på 10 veckor. Och nej, det är inte den Hasse som sjunger "Änglahund" Foto: Magnus Liljesköld

Stockholms största koloniträdgård hälsar välkommen. Foto: Magnus Liljesköld

Klockan 13.10
Hasse Andersson är tillsammans med tio veckor gamla hundvalpen Frodo och tittar till familjens kolonistuga. Fast så mycket fix med odlingarna blir det inte när man har en valp full av energi.

– Jag har fått släppa lite på jordbruksarbetet eftersom vi har fått en hund precis. Men annars blir det potatis, tomater, aubergine och lök bland annat.

Han berättar att kolonistugan betyder otroligt mycket.

– Det är sysselsättning och det är skönt efter pensionen att få vara ute och följa årets växlingar. Och så det är ju en kontrollgrej också tror jag. Att man känner att man har kontroll över något i livets flöde.

Inger och Kalle Boström har köat i sex och ett halvt år för att få sitta så här fint. Foto: Magnus Liljesköld

Klockan 12.55.

På en solig uteplats njuter Inger och Kalle Boström av eftermiddagskaffet. Kolonistugan har de haft i fem år och dessförinnan köade de i sex och ett halvt år. Och den har verkligen blivit en oas för paret.

– Det är en fristad. Man kan koppla av och pyssla i trädgården, och det är roligt att så lite grejer. Det är just det att kunna åka ut hit och känna sig mer fri. Man är mer ute än om man bor i lägenhet. Här kan man ju gå ut och sätta sig när som helst i princip. Det är ganska härligt, säger säger Inger Boström.