En intern konflikt i utbildningsnämnden har lett till att två moderater avsäger sig sina uppdrag i nämnden. Enligt källor till Mitt i ska ett ordförandebeslut om en överklagan vara orsaken.

De två förtroendevalda, Bodil Borison och Jan Lindqvist, vill själva inte kommentera sina avhopp.

– Det är av personliga skäl, säger Bodil Borison.

Jan Lindqvist lämnar samma kommentar.

https://www.mitti.se/nyheter/ordforande-oppositionen-vill-ta-politiska-poang/repuiA!@i@ieP9I@0KyeYU2QkNyeA/

Överklagade domsbeslut

Tidigare i juli kom en dom från Förvaltningsrätten. Enligt den stred kommunens och utbildningsnämndens beslut om att flytta särskoleverksamheten från Vasaskolan mot barnkonventionen.

Sju dagar senare valde man att överklaga domen, vilket det även informerades om på kommunens hemsida.

Nämndordförande Monica Renstig (L) överklagade domen med ett så kallat ordförandebeslut, alltså ett beslut som kan fattas utan att sammankalla nämnden i brådskande ärenden.

Enligt överklagan hade förvaltningen gjort en korrekt barnkonsekvensanalys innan beslutet togs. Vilket alltså Förvaltningsrätten menade att man inte gjort.

https://www.mitti.se/nyheter/foraldrar-far-ratt-skolflytt-strider-mot-barnkonventionen/repugg!Sw31gg@FDx0ThKUJDo1Gw/

Nämnden fick ingen info

Ordförandebeslutet om att överklaga kom dock inte till resten av nämndens kännedom förrän samma dag, enligt Patrik Nimmerstam (C), andre vice ordförande i nämnden. Detta trots att man hade tre veckor på sig att överklaga.

Han menar att avhoppen delvis beror på det.

– Jag kan inte uttala mig för hur de här har tänkt, men jag framförde ett antal åsikter som jag tror många delar med mig, säger han och fortsätter:

– Det är två delar. Ena är sakfrågan, om det var rätt att överklaga. Flera tyckte inte att man skulle göra det, ta strid med enskilda kommunmedborgare. Den andra var hanteringen av det hela, att man inte behövde ta ett ordförandebeslut utan hade gott om tid att ta det först med nämnden.

Patrik Nimmerstam har varit aktiv i politiken sedan 1991 och i utbildningsnämnden sedan 2010. Enligt honom är ärendegången i nämndens arbete mer sluten idag, än vad den varit tidigare.

– Idag är det inte många som uttalar sig i nämnden, framförallt från majoriteten. Det upplever jag som stor skillnad från hur tongångarna var förr.

– När jag var ordförande hade jag givetvis informerat oppositionen och nämnden om det innan man tog ett ordförandebeslut.

"Alltid en omsättning"

Kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), vill inte gå in närmare på avhoppen.

– Det jag kan säga är att det finns alltid en omsättning i nämnderna, men att det i Danderyds kommun faktiskt är lägre omsättning än på många andra ställen. Men sen har utbildningsnämnden haft det tufft, med många svåra ärenden. De har dragit ett tungt lass.

– Jag lämnar aldrig ut våra förtroendevalda, man söka dem för en kommentar i så fall.