Martin Walldin, 34, bor i Handen. Han tycker att Sara Sjöström borde få en plats uppkallad efter sig i Haninge. Foto: Stefan Källstigen

Sarah Sjöström bör hyllas med en plats i Haninge: ”Är unik”

Sarah Sjöström borde få en plats uppkallad efter sig i Haninge – om Mitt i:s läsare får bestämma. – Hon är unik och har verkligen satt avtryck här i kommunen, säger Martin Walldin.

  • Publicerad 05:00, 11 maj 2020

Torget runt hörnet, gatan du bor på eller parken i närheten. Flera platser i Haninge är namngivna efter personer som gjort avtryck i historien.

Men finns det kanske personer som förtjänar en plats – men som i dag inte har det? Mitt i frågade läsarna om förslag.

Vill hedra henne – trots att hon lever

I Haninge var flera läsare eniga – simstjärnan Sarah Sjöström borde hyllas med en plats. Detta trots att hon fortfarande lever. I dag är det ovanligt att namnge en plats efter en levande person. Personen ska helst ha varit död i 3–5 år.

Sarah Sjöström har tagit flera medaljer och tilldelats flera priset för sin insats som simmerska. Foto: Stefan Källstigen.

Sarah Sjöström föddes i Rönninge i Salems kommun men tävlar för Södertörns simsällskap i Handen i Haninge kommun. Sjöström har vunnit flera medaljer och tilldelats Jerringpriset två gånger och även fått Bragdguldet två gånger. 2017 utsågs hon till Europas bästa kvinnliga idrottare.

– Jag tycker att Sarah Sjöström borde få en plats uppkallad efter sig. Att hon är så ung tycker jag inte är fel. Hon är unik och har verkligen satt avtryck här i kommunen, säger Martin Walldin, 34, som bor i Handen.

Martin Walldin, 34, vid Poseidons torg. Foto: Stefan Källstigen.

Flera förslag var Sjöström ska hyllas

Flera läsare föreslår att hon hedras med en torg, exempelvis Poseidons torg, men Martin Walldin är fundersam över om det är rätt plats och föreslår i stället någon del av Eskilsparken.

– Jag tycker att Poseidons torg är ett sådant inarbetat namn redan och att det skulle kännas konstigt att byta det namnet, säger han.

Vissa läsare föreslår att Sarah Sjöström får en plats nämnd efter sig vid Poseidons torg. Foto: Stefan Källstigen.

Andra människor Haningeborna vill hylla med en plats

  • Mitt i:s läsare skulle även vilja hedra Erik Engström, en mångårig entreprenör inom kafé- och restaurangbranschen i Haninge som är känd för pannkakshuset: ”Han borde få en plats i Handen.”
  • Olle Flodby, författare och före detta skoldirektör. Han har gjort flera insatser under sin tid i livet i Haninge där han bodde: ”Olle Flodby borde få en plats framför Kulturhuset vid runstenen som Olle har jobbat för. Förslag, en ruta, 5 x 5 meter, framför runstenen. Kan möbleras med ett bord och två stolar.” skriver en läsare.
  • Arvid Falkenberg, var en norsk motståndsman och aktiv i Amnesty i Haninge och Friluftsfrämjandet. På vintrarna ledde han även en skridskoskola i Haninge.